עניית קדושה לפני שפסע שלוש פסיעות

לכבוד הרב,
אשמח לעזרה עם השאלות הבאות:
אם מי שמתפלל ב-4 אמות לידי לא סיים והתחילה חזרה וקדושה מתי עושה 3 צעדים אחורה ואומר עושה שלום [ספציפית מה יגיד כל חלק באיזה שלב]?
הבנתי שמותר לשאול רב עד שלוש שאלות ביום, מה קורה ששואלים בבית הוראה שייתכן כל שאלה תיענה ע"י רב אחר?
מיד אחרי ברק הייתה כוונה לברך על רעם ולפטור את שניהם, אך הברכה בפועל בטעות הייתה על ברק, ברכה לבטלה?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

  1. אין כל בעיה לשמוע את החזרה ולענות קדושה ולומר את כל חלקי התפילה גם לפני שפסעת, כיון שכבר סיימת את התפילה, רק דברי חול אסור לומר. ככלל, אם אותו המתפלל הוא לידך ולא מאחוריך [אחוריך מהצד לכתחילה זה כמו אחוריך ממש] – מותר לפסוע. ראה הפרטים בשו"ע סי' קב ומשנה ברורה שם.
  2. אין הגבלה הלכתית למספר השאלות שניתן לשאול רב ביום אחד, כנראה הרב ששאלת אותו עסוק בעוד דברים והוא מתקשה להתפנות רק אליך…
  3. לא הבנתי את השאלה, אם היה כבר רעם הברכה חלה על הכל, אם לא היה רעם עדיין בשעת הברכה, יש לברך על הרעם אחרי שמיעתו.

יום נעים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה.
    עדיין מנסה להבין:
    1. במצב כנ"ל מתי אפשר להגיד "עושה שלום" למרות שלא פסעתי. והאם אחרי הקדושה וזה שלידי סיים, צריך לפסוע 3 צעדים בכל זאת (והאם צריך להגיד שוב עושה שלום)?
    3. לפי ההלכה ראה ברק וימתין עד לרעם אז יברך שכוחו וגבורתו מלא עולם. ויפטור את הברק. ולא יברך עושה מעשה בראשית.
    במקרה הנ"ל בירכתי על הרעם עושה מעשה בראשית (זה היהה אמנם גם מיד אחרי הברק, אך האם בכל זאת שהייתה הכוונה לברך עם הרעם, זה היה ברכה לבטלה)?