זכויות יוצרים שנעשה בעזרת שניים איך יחלקו זכויותיהם

שאלה:

כיצד מודדים את חלקם של שני שותפים בהמצאה, אחד מגלה את הבעיה שצריכה פתרון, השני פותר הבעיה ומבצע ובונה את הפתרון בפועל. מה חלקו של כל אחד מהשותפים באחוזים ?

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין שכל אחד גילה כשרון שבעזרתו נבנתה העסקה, וכל אחד תרם לעסקה. ונראה שהדין בזה ששניהם שותפים שווה בשווה, גם אם האחד בפועל עשה הרבה יותר מהשני, שכיון שהעסקה הוקמה בגלל שניהם וכל אחד היה צריך לעצה ולכשרון של השני נחשב ששניהם עשו בשווה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה בגמרא כתובות דף צג ע"א וע"ב אמר שמואל שניים שהטילו לכיס זה מנה וזה מאתיים חולקים בשווה. ונחלקו בגמרא במה מדובר האם בשור לחרישה שלולי המנה לא היו יכולים לרכוש את השור, ונמצא שהעסקה הגיעה בגלל שניהם למרות שאחד תרם יותר, ולכן חולקים שניהם. וראה ברא"ש שם שהביא מהירושלמי שהקשה מדוע יחלקו שניהם בשווה אם אחד נתן תשעה חלקים ואחד נתן חלק אחד. ותירץ שהיה זקוק לחלק הקטן של חברו לכן שניהם בשווה. דין הנ"ל הובא בשו"ע חו"מ סימן קעו סעיף ה, וראה שם בנו"כ ובנתיבות שהאריך, ומכל הנ"ל מבואר שאם הוצרכו זה לזה ודאי שחולקים בשווה.