האם עלי ללכת לחבר שלי בשבת כדי שלא יחלל שבת?

שאלה:

אם רציתי ללכת לסבתא שלי בשבת , וחבר אמר לי שאם אני הולך לסבתא שלי ולא אליו הוא ידליק את הטלוויזיה כי הוא משתעמם לבד בשבת , ואם אני בא אליו הוא לא מדליק , האם אני חייב ללכת אליו ?

תשובה:

שלום רב,

אם זה המצב שע"י שתבוא אליו אתה מונע ממנו איסור, ברור שאתה צריך לבוא אליו ולמנוע ממנו איסור, שהרי כל אדם חייב למנוע איסור מחברו במקרה שהוא יכול, וגם זה בעצם כלול במצוות הוכח תוכיח ולא תשא עליו חטא. ראה עוד במשנה ברורה סי' רנד סק"מ בסוגיה של הדביק פת בתנור שלא אומרים לאדם חטא באיסור קל כדי שחברך לא יחטא באיסור חמור, שזה נאמר רק במקרה שכדי למנוע ממנו איסור חמור, האדם צריך לעבור על איסור קל, אבל במקרה שאינו צריך לעבור על איסור כלשהו, ברור שעליו לעשות מאמץ שחברו לא יחטא.