אדם שאינו זוכר אם הוא התגייר או לא

שאלה:

שלום כבוד הרב
נשאלה שאלה מה דין גר שלא זוכר אם התגייר או לא , וכעת שבת, מה יעשה ישמור שבת או יחלל שבת?
תודה לרב

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שהשאלה היא עקרונית מה ההלכה במקרה כזה. כי אם מדובר על משהו ספציפי, צריכים לדעת את הפרטים מה בדיוק הוא זוכר ומה אינו זוכר.

בעקרון כאשר יש אדם שהוא גוי ויש ספק שמא הוא התגייר, הרי שמספק אנו קובעים עפ"י חזקה קמייתא שהוא גוי. כמו בכל ספק שאין לנו בהירות, ההלכה אומרת שהולכים אחר החזקות. וכאן חזקתו הוא שהוא גוי. שהרי לפני נקודת הספק הוא היה גוי.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום הרב
    האם גוי שמקיים שבת עובר ב "לא תעשה" -האם יש כזה מושג כלפיו? אם כן לא ניתן לומר שלשמור שבת זה עשה ולגבי הגוי למשור שבת זה לא תעשה וכלל בדינו שעשה דוחה לא תעשה?
    תודה

  2. השאלה אינה מדויקת. ראשית שבת זה לא רק עשה. שנית בגוי אין חשבונות כאלה. השאלה צריכה להיות השאלה העקרונית האם הוא יהודי או לא, לאחר שמכריעים את השאלה הזו, מה עושים בשבת זו השלכה של השאלה העקרונית. ואם יש ספק האם הוא יהודי או לא. ראה כאן מה שכתבו האחרונים על כך. :
    http://din.org.il/2014/06/22/%D7%9E%D7%94-%D7%99%D7%A2%D7%A9%D7%94-%D7%91%D7%A9%D7%91%D7%AA-%D7%9E%D7%99-%D7%A9%D7%94%D7%95%D7%90-%D7%A1%D7%A4%D7%A7-%D7%99%D7%94%D7%95%D7%93%D7%99-%D7%A1%D7%A4%D7%A7-%D7%92%D7%95%D7%99/