על פי מה נקבע יהודי?

שאלה:

היי רציתי לשאול איך נקבע בן אדם יהודי?
אני עם הבן זוג שלי שנתיים ביחד, והוא אמר שאבא שלו יהודי,
ושסבא שלו מצד אמא גם יהודי, זאת אומרת אבא של אמא שלו,
ורציתי לדעת אם הוא נחשב יהודי על פי זה?
כי אני חשבתי שאם האבא יהודי ואבא של אמא שלו גם יהודי אז הוא נחשב יהודי.
ועוד שאלה, אם מסתבר שהוא לא יהודי, והוא יעשה תהליך גיור עכשיו,
אני לא דתייה, וזה אפשרי שבתהליך השנה הארוך הזה אני יכולה רק לרדת לו?
כי במשך שנתיים עשינו הכל ופתאום שגילינו את זה ברור שלא נקיים יחסי מין,
אבל זה אפשרי שרק ארד לו כדי שלא ירצה דברים אחרים?
כי אנחנו מאוד אוהבים אחד את השני ורוצים להתחתן בעתיד אבל זה קשה פתאום להפסיק הכל…

תשובה:

שלום רב,

אם אמא שלו אינה יהודיה דרך האמא שלה. כלומר, סבתא מצד אמא אינה יהודיה ממילא גם הוא אינו יהודי משום שהיהדות נקבעת לפי האמא – לפי השושלת האימהית בלבד.

אם הוא ירצה לעבור תהליך גיור זה בהחלט תהליך משמעותי ולא משהו שנועד לסמן V ולהמשיך כפי שהיה חי עד עתה. הגיור הוא בעצם שהוא מקבל על עצמו עול מלכות שמים – עול תורה ומצוות, ואם הוא מקבל על עצמו המשמעות היא שהוא מתחיל לשמור תורה ומצוות, זה בדיוק הסיבה שהתהליך הוא ארוך יחסית – גם כדי ללמוד את ערכי וכללי היהדות, וגם כדי שביה"ד יתרשם שהאיש רציני בכוונותיו, ומאחר שכפי שאת מבינה אדם לא יכול להשתנות ביום אחד, וזה גם לא בריא שינוי משמעותי כזה ביום אחד, לכן התהליך הוא הדרגתי.

לעצם שאלתך, האם את צריכה להניח לו בתקופה זו, השאלה היא לא רק על התקופה אלא על המהות. אם הוא עובר תהליך גיור רציני ואמיתי, הוא לא יוכל לחזור לאישה שאינה דתיה, זה לא רציני, אדם לא נכנס לקשר נישואין עם אישה שהיא אינה דתיה כאשר הוא עצמו דתי, או להיפך. זה פרט מדי משמעותי בחיים כדי שכל אחד יחיה את חייו איך שהוא. גם בזוג נשוי שאחד מבני הזוג חוזרים בתשובה והם כמובן לא מתגרשים מחמת זה הדברים מורכבים וצריכים הקרבה משני הצדדים, אז לכתחילה ודאי שאדם לא יכנס לזה.

ואם את רואה את עצמך משתתפת ביחד איתו בכל התהליך, כלומר, גם את משנה אט אט את אופי החיים שלך, זה בהחלט בסדר גמור. אגב, זוהי גם הדרישה של ביה"ד כאשר האיש יש בן זוג יהודי שהוא גם ישתתף בכל התהליך (למרות שהוא בעצמו הרי ודאי לא עובר כל גיור) – זאת כדי לראות שהם באמת יכולים לעבור את השינוי ביחד.

המון הצלחה!