לתרומות לחץ כאן

האם ניתן לפתוח את העסק בחג ובשבת על ידי גוי?

שלום, עסק בחו״ל , העסק חייב להיות פתוח במהלך השבוע מיום שני עד שישי, אחרת יש פגיעה בלקוחות הקבועים וחשש גדול כפי שקרה בעבר, מכיוון שהמוצרים נמכרים בחברות חיצוניות באתר שלהם( נתח גדול מרווחי החברה) כגון ebay, Amazon , וו מידה ולא עונים לשאלות של הקונים, או שלא מספקים מספר משלוח להזמנות , אותם חברות ענק פשוט סוגרים אותך , ולמשך חודש לפחות יש משא ומתן שיפתחו מחדש את חשבון. ( זה קרה בעבר) ונשאלת שאלה , כאשר ישנם החגים בחו״ל שהם נופלים כגון השנה על יום שני ושלישי, מה שאומר מיום שבת ועד רביעי אין פעילות. ועוד שבחברה ישנם שני שותפים אחד דתי והשני מסורתי מינוס, (עד היום החנות היתה סגורה אבל בעקבות הפעם האחרונה שנגרם לחברה נזק די גדול) השותף המסורתי לא מוכן שיסגר ורק שגויה שעובדת בחנות היא תמשיך לעבוד ולענות ללקוחות ולשלוח את הסחורה… . והשאלה האם ניתן לתת לגויה לעבוד מהבית שלה או למכור לגוי את הימים האלו כפרוייקט ולא כעובדת .. או כל פתרון אחר?? אשמח אם הרב ישיב בהקדם.

תשובה:

שלום רב.

אדם שמעוניין ליצור הסכם שותפות עם גוי באופן המותר כדי להפעיל את העסק בשבת או בחג, חייב לעשות איתו חוזה משפטי התקף על פי דין, לא מדובר בטקס דתי אלא בקנין גמור. הענין זה לא שייך לרב. יש להתיעץ עם עו”ד על אופן כתיבת השטר, וכדאי גם לעשות קנין כסף, כלומר, לקבוע סכום אותו אמור הגוי לשלם עבור השותפות [על ידי עבודה וכיוצא בזה], וליטול ממנו פרוטה לתחילת פרעון.

ההיתר להעסיק גוי בחנות בשבת או חג, אמור דוקא באופן שהגוי נחשב שותף ממש בעסק ולא פועל של היהודי, ובתנאי ששותפות זו ידועה ומפורסמת לכל , כך שלא יהיה חשש של “מראית העין”, שיהיו הרואים סבורים שגוי זה עובד לצורך היהודי. לכן, כדי להעסיק גוי בעסק צריך להכין חוזה מפורט בו יקבע שכל רווחי החנות מהעבודה ביום השבת ניתנים לגוי [בתמורה הוא יכול להתחייב לעבוד במשך השבוע, וכיוצא בזה] ,וכמו כן יש לפרסם שאותו גוי הוא שותף בחנות. כלומר, שבמקום בו רשום שם בעל העסק יכתב גם שמו, וכמו כן הוא יהיה רשאי להתנהג בחנות כמו בעל הבית בכל הענינים. מלבד זאת, על היהודי להדיר רגליו מהעסק ביום השבת, שלא יראה לאנשים שהוא עובד שם באותה שעה.

באופן כללי, אם העסק מיועד עבור קונים יהודים, נראה לי שכדאי להמנע מכך ככל שניתן, שהרי סוף סוף על ידי אותו עסק רבים מחללים את השבת, וודאי שאין בכך כבוד שמים… וזכות השבת תעמוד לך שתצליח מאוד בכל עסקיך, ותראה שפע של פרנסה בנקל ובנחת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה, מה אם נניח מיום ראשון בצהרים שהוא עדין יום חול משכירים חברה חיצונית שעונה לטלפונים והשיחות עוברים אליה והם מקבלים שכר קצוב מראש על ימי החג שני ושלישי, נניח עד רביעי בבוקר שהוא יום חול( כך שיש להם אפשרות לחזור ללקוחות גם ביום חול והם בוחרים לחזור או לענות ללקוחות דווקא בחג. ) ז״א כפי שניתן לתת לגוי אוטו לתיקון נניח ביום שישי בצהרים ואף שידוע לך שהוא יעבוד כנראה בשבת, אבל אתה מבחינתך נתת לו זמן אפשרי לסיום העבודה בחול. האם המקרה דומה? ואפשר לגשת למצב מזוית אחרת? שוב תודה

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל