האם מותר להשליך בחג את שאריות הנרונים לצורך הדלקת נר שבת

שלום: ביום טוב שחל בערב שבת, ויש נרונים ריקים מההדלקה של ערב חג . האם מותר להוציא אותם ביד, כדי לשים במקומם נרונים ("נרות חימום") להדלקה של ערב שבת?

תשובה:

שלום רב,

מותר להשליך את הנירונים המשומשים כדי לשים נרונים חדשים ולהדליק אותם ביו"ט.

מקורות:

ראה בהגהות רע"א על השו"ע סי' תקא מש"כ על דברי הט"ז בסק"ז שזה נחשב טלטול מוקצה לצורך אוכל נפש ומותר. וראה במנחת שלמה ח"ב סי' לט סק"א א' שהסתפק בזה משום שהיום יש הרבה אור ע"י החשמל, וראה עוד בשמירת שבת בכהלכתה פרק יג הערה פז. ומ"מ באורחות שבת (ח"ב עמוד צט הביאו בשם הגרש"ז והגרי"ש אלישיב שלהוציא נרונים משומשים מכוסיות הזכוכית אין זה נחשב לטלטול מוקצה משום שהוא בטל אגב הכוסית, וזה דומה לניקוי לכלולך מסיר וכד' שהוא בטל לכלי עצמו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה.רבה! באורחות שבת ההיתר הוא לגבי שאריות שעווה ודיסקית של פתילה הנמצאים בכוסות ומפריעים להכנסת נרות חדשים. האם מותר גם כשאין כוסות זכוכית? כגון שהנירונים המשומשים מונחים על מדף?

  2. אמת. במקרה כזה שהנרונים מונחים על המדף, לא יהיה את ההיתר הזה. והדין חוזר לסוגיה עצמה זה יהיה מותר מחמת צורך אוכל נפש, או כפי הספק של הגרש"ז שמא היום שיש חשמל אין זה צורך אוכל נפש.