גרושים על הנייר בלבד ?

שאלתי היא האם אפשר להתגרש ועדיין להשאר יחד? בעיתינו היא חובות.רבים ומצבנו הולך ומחמיר ואם נתגרש נוכל להקל מעט . האם בעיני השם עדיין נהיה נשואים כי עדיין נשאר יחד.

תשובה:

שלום רב,

אין פתרון לדבר הזה. אם אתם מתגרשים ברבנות, הליך הגירושין אני מבין כבר מוכר לשניכם… זה כולל ביטול מודעות ומודעות דמדעות, ובכדי לסגור כל פרצה גם הבעל מבטל את כל העדים שיאמרו שהוא עשה מודעה. כלומר, לאחר הליך כזה כבר לא משנה איזה הצהרה / מודעה שבאמת אין לכם רצון בגירושין, תמיד ההצהרות הנעשות בבית הדין יגברו והגירושין יהיו תקפים לחלוטין.

ולמרות שבכל עצמכם אתם יודעים שאין לכם כווהנ להתגרש והטקס הזה מבחינתכן נודע רק לצרכי רישום. בכל זאת זה לא יעזור, משום ש"דברים שבלב אינם דברים" ולהמעשה הנראה לענים תופס אפילו שבאמת לא היתה לכם כוונה.

אמנם בביאור הגר"א (אבה"ע סי כז ס"ק יח) משמע שלפחות לדעת המהר"ם שהובא של ברמ"א, אם שניהם מודים לא שייך לומר דברים שבלב וכו', מ"מ אין ספק שזה חידוש גדול, וכבר כולם תמהו שם על המהר"ם עיי"ש.

לא נותר אלא לאחל לכם שה' ישלח לכם ישועה במהרה.