מהי מחילה בלב שלם?

שלום לכבוד הרבנים החשובים.
האם אדם, שלאחר תקופה ארוכה של לימוד נושא המחילה, הצליח למחול ולסלוח בליבו על אדם שפגע בו ממונית ובעיקר רגשית בצורה כואבת ביותר, האם אותו פוגע כבר לא מתחייב בדיני אדם ובדיני שמים?
תודה רבה.
תכתבו ותחתמו לחיים טובים ולשלום.

תשובה:

שלום רב, מהכותרת (עד מתי רשעים יעלוזו) אני מבין שהמחילה אינה בלב שלם…

כתב הרמב"ם בפרק ב' מהלכות תשובה הלכה י': "אסור לאדם להיות אכזרי ולא יתפייס אלא יהא נוח לרצות וקשה לכעוס ובשעה שמבקש ממנו החוטא למחול מוחל בלב שלם ובנפש חפיצה, ואפילו הצר לו וחטא לו הרבה לא יקום ולא יטור וזהו דרכם של ט זרע ישראל ולבם הנכון".

כלומר, צריך למחול בלב שלם ובנפש חפצה. אולם יש מקום לומר בכוונת הרמב"ם שאם אינו מוחל בלב שלם, זה חלק ממדת האכזריות של הנפגע, ולא חלק מהמחילה. משום שאם כבר אמר לו אני מוחל לך זה נמחל לו.