נסיעה משפחתית משותפת לחו"ל של גרושים

שלום כבוד הרב,
שאלה סופר בהולה!!
התגרשתי לפני 3 שבועות לאחר שהיינו פרודים ממפני תרחיש כזה?
אנא תשובתך הדחופהספר שנים.
הגרוש שלי הזמין חופשה משפחתית בחו"ל לנו ולבנות לפני מספר חודשים, לפני שידענו שכבר נהיה גרושים.
אנו נשהה בשני חדרים נפרדים בבקתה ביחד עם הבנות בנות 10 ו 4.
לחופשה מצטרפים זוג חברים וילדיהם והם יהיו בבקתה אחרת.
האם משהו מבין הנתונים הללו יכול לגרום לגרוש שלי לטרפד הגט שניתן?
יחסי אישות לא יהיו ביננו בוודאות!! אך אני פוחדת שיכול לשקר ולהמציא.
האם המצאותנו בחדרים נפרדים והמצאות הבנות איתנו מגינה עליי

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל, רק עכשיו ראיתי את השאלה.

הענין הוא כזה. אם לא יהיה ייחוד או חלילה יחסי אישות, ודאי שאין כל חשש לגט נוסף. אולם כלל לא ברור שמותר לכם לנסוע במצב כזה.

הגמרא אומרת וכך גם נפסק בשו"ע (אבה"ע סוף סי' קיט) שאסור לגרוש וגרושה לקיים כל קשר ביניהם, והכוונה היא אפילו לדיבור ביניהם כשיש אנשים נוספים. הגמרא מביאה דוגמא שלא יבואו לדון ביחד – כלומר, למרות שיש דיינים שהם האנשים הנוספים. ולדעת הרמב"ם והשו"ע הסוגיה עוסקת בכל גרוש וגרושה. לכן אני לא רואה מצב שלדעתם כלומר, לדעת הספרדים, יהיה מותר לכם לנסוע לטיול משותף.

לדעת האשכנזים שפוסקים כשיטת הרמ"א שפסק כשיטת שאר הראשונים שאומרים שהסוגיה עוסקת במקרה שגרוש וגרושה שאסורים לחזור להתחתן ביניהם (או שהוא כהן, או שהאישה כבר נישאה למישהו אחר). הענין יותר קל. אבל עדיין קשה להתיר לבני זוג גרושים לנסוע לטיול משותף עם ילדיהם, למרות שהלינה לא תהיה באותו חדר.

הרבה הצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כבוד הרב,
    תודה.
    והרי חוסר קשר בין גרושים אינו בר מציאות, שהרי קיימים ילדים בתווך.
    במקרה זה, החופשה הוזמנה לפני חצי שנה כשעוד היינו נשואים פורמלית ומכאן השאלה.
    אז אני מבינהשבאם לא יהיו כל יחסי אישות לא אזדקק לגט נוסף חלילה.

  2. אכן הסברתי שיש שתי נושאים. לגבי הצורך בקבלת גט נוסף, אם לא יהיו יחסי אישות ולא תהיה ייחוד ביניכם לא יהיה צורך בקבלת גט נוסף. אולם יש נושא נוסף שזה העובדה שחז"ל גזרו הרחקות בין גרוש לגרושתו, ובמקרה הנוכחי אסור לכם לנסוע לטיול משותף בפרט אם אתם ספרדים, כפי שהסברתי. העובדה שיש ילדים בתווך אינה משפיעה על ההלכה שהרי אפשר לסכם דברים בטלפון וכד'.