האם מותר לדבר בשירותים / מדוע לא כתוב שכר ועונש בתורה

לכבוד הרב שלום.
1)האם מותר לדבר בשירותים בזמן שאתה לא נכנס כדי לעשות צרכים?ואם כן חובה שיהיה צורך או מתי שרוצים?
2)האם בזמן שאתה בשירותים ולא סיימת…. אך באותו רגע אתה לא עושה זאת.
האם מותר לדבר?
3)המדרש אומר מדוע ה' לא גילה את שכר המצוות כי אם היינו יודעים אז היינו עושים רק את המצוות עם השכר הגדול ומזניחים את הקטן.אבל עדיין יש עונש?אז למה שנזניחנאת המצוות הללו?

תשובה:

שלום רב

אין לדבר בשירותים כלל, גם שלא בעת עשיית הצרכים, למעט צורך גדול, שזה מותר רק לפני עשיית הצרכים ולא אחר כך, ראה במשנה ברורה בסי' ג, ונראה מדבריו שגם אם סיים צרכיו אין לדבר.

אינני יודע אם ההגדרה היא שאם נדע את גודל השכר נאבד את הבחירה, נראה לי יותר שהטעם לכך הוא כדי שלא נחשוב שמטרת העשייה היא קבלת השכר, שים לב שבתורה כלל לא מוזכר שיש שכר ועונש והכל בא מדברי חז"ל, משום שהמטרה היא לעבוד את ה' שלא על מנת לקבל פרס.

בהצלחה