עירבוב יין באמצע תהליך התסיסה בשבת

שלום רב
בתהליך ייצור יין יש את שלב התסיסה,שבו הענבים המעוכים תוססים במשך שבוע וחצי בערך. כדי שהיין יהיה בצבע אדום עז, נדרש לערבב את הענבים בשלב התסיסה לפחות פעמיים ביום, דהיינו בוקר וערב למשך כל ימי התסיסה עד לסינון והעברה ליישון של הנוזל בלבד.
שאלתי היא האם בשבת יהיה מותר לי לערבב את הענבים האלו או לא?
בתודה מראש.

תשובה:

שלום רב

בשלב התסיסה היין אינו ראוי לשתייה והוא מוקצה ממש, ואסור לערבב אותו.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. "ויין מגתו, כל זמן שהוא תוסס (פי' שנראה כרותח), טורף חבית בשמריה ונותן (מד) לתוך הסודר." שולחן ערוך סימן שיט סע י'.
    לפי השו"ע היין אינו מוקצה כי הוא ראוי לשתייה.
    ובמציאות אני כן יכול לשתות ממנו ולא בדוחק.
    אז אם כך והוא לא מוקצה, עדיין יהיה מותר לי לערבבו?

  2. בעיה נוספת זה שבדרך כלל לא מעשרים לפני גמר מלאכה, וכאן היין עדיין בתהליך הכנתו, לא מעושר וממילא חוזר להיות מוקצה ועוד שהתהליך גם בעייתי מצד "מכין"

  3. מצד זה שאינו מעושר פשיטא שאין בעיה, שהרי עדיין "לא נתחייב במעשר" ויכול לשתות ממנו עראי.
    לכאורה גם אין בעיה של "מכין" היות ולא מתכוון להרויח זמן במקום העבודה יום חול, אלא זוהי צורת עשייתו, וזהו זמנו לעשות בשבת, וצ"ע