אשה שחייבת כסף לחנות בגדים ונפטרה

אשה שהיתה קונה בהקפה בחנות בגדים במשך שנים רבות והיתה מדיי פרק זמן פורעת את חובה.לפני זמן קצר נפטרה האשה ל"ע ונשאר לה חוב גדול שלא שולם לבעלת החנות.האם משפחתה של הנפטרת חייבים לשלם את החוב שנשאר לבעלת החנות.
נ.ב.- מדובר על סכום שמעל עשרת אלפים ש"ח ולא בהפסד מועט.
תודה רבה.

תשובה:

שבוע טוב.

אם האישה לא הותירה אחריה כל ירושה. אין כל חיוב על היורשים לפרוע את החוב של אמא שלהם. ואיפילו מצווה אין עליהם לפרוע. אולם אם היא הותירה אחריה ירושה. היורשים חייבים לשלם.

אולם זה רק במדה שהיורשים מאמינים לבעלת החנות שאכן החוב לא נפרע. כי מעיקר הדין ודאי שאין הם צריכים להאמין שהחוב לא נפרע. שהרי יש דין טענינן ליתומים, מה שהאמא יכלה לטעון, וכשם שהיא יכלה לטעון שהחוב נפרע, כך גם היתומים יכולים לטעון כן.

מקורות:

ראה סי' קז סעי' א' לגבי מצווה על היורשים לפרוע חוב אביהם. שהיום זה גם במקרה שהשאיר אחריו רק מטלטלים. אולם אם לא השאיר אחריו כלום, אין חובה לפרוע ואפילו מצווה אין כפי שכתב שם בשו"ע.

לגבי הטיעון שאולי החוב נפרע, ראה סי' סט שאפילו אם יש שם בכתב ידה שאכן היא חייבת, היא יכולה לטעון פרעתי. וא"כ גם ליתומים ניתן לטעון כן.