שומת חלוקה ירושה

שאלה:

בנים שירשו מההורים כמה דירות ובן אחד רוצה לצאת מהשותפות וזה בהסכמת כולם אבל רוצים לדעת איך לחשב האם לפי שמאות עכשווית או לתת עכשיו חלק מהכסף ולחכות עד שיגמרו למכור את כל הנכסים ואז לראות כמה ירושה יש בכסף ואם יתברר שהאח קיבל יותר מחלקו היחסי בירושה יחזיר וקיבל פחות יוסיפו בקיצור השאלה האם השמאות היא מדד אמיתי לערך הנכסים אפילו אם בפועל ימכרו ביותר וכן האם החלוקה הצודקת היא לפי הכסף בפועל שיתקבל מהנכסים או חלוקה לפי אחוזים לפי ערך השמאות העכשווית , תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אחד מהאחים שרוצה למכור את חלקו לאחרים או לאחים, יש לשום את העיזבון כפי שמקובל על הצדדים, והאח האחד ימכור את חלקו לאחים או לאדם מבחוץ שיכנס לשותף במקומו. השומא נעשית עכשיו בשעה שהוא יוצא מהעיזבון. כמובן שאם האחים רוצים לקנות את חלקו הם קודמים לאחרים שירצו לקנות את חלקם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן קג ס"א שכל שומא נעשית לפי הזמן והמקום בשעת המכירה.