החרמת פלאפונים מבחורים בישיבה

שאלה:

האם מותר לי כמשגיח בישיבה להחרים מכשיר לא כשר מבחור?
ואם כן, האם אני צריך / מותר לי להחזיר לו בשלב מסוים?
ואם לא, האם כשהוא עוזב את הישיבה מותר לי /אני צריך להחזיר לו?
והאם כשהוא אומר לי שהוא רוצה לחסום את המכשיר ולמכור אותו – הדין שונה?

תשובה:

שלום וברכה,

אתה כמשגיח בישיבה אתה ממונה על פריחתו של הבחור בתורה ויראת שמים, ידוע לכל בחור בישיבה שאסור להחזיק פלאפון לא כשר, ואתה כמשגיח מוטל עליך לקחת ממנו את הפלאפון ללא התראה מראש, כיון שזה דבר ברור לכל בחור. מותר לך להחרים את הפלאפון לצמיתות, ואסור לך להחזיר לו את הפלאפון.

אם הבחור מתחייב לעשות סינון ולמכור אתה לא חייב להחזיר ואם אתה רוצה להחזיר ואתה מאמין לו שהוא יעשה מותר לך להחזיר.

בהצלחה.

מקורות:

ידועים דברי החזו"א שאין למחות ולהעניש עוברי עברה אם זה יגרום לשנאה וריחוק. הדברים הללו אמורים על אחד שרואה סתם אדם ברחוב ורוצה למנוע ממנו דבר איסור. אבל בחור שבא לישיבה ללמוד ולהתעלות, והמשגיח הוא אחראי עליו, כאן יש חיוב על המשגיח למנוע ממנו דברי איסורים, ולכן מותר וחייב להחרים ממנו כל דבר שיש איסור בפרט פלאפון לא מסונן שזה דבר חמור מאוד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. התשובה ברורה באופן עקרוני, אך לכאורה יש לדון האם באמת פלא' לא כשר נחשב עבירה וחטא, לדוג' אם לא מדובר באינטרנט לא מסונן אלא פלא' עם הודעות SMS וכדומה.

  2. בישיבה אסור להביא פלאפונים לא כשרים גם חסומים מאינטרנט, וכיון שזה פרצה במערכת החברתית מותר להחרים לו, כל בחור יודע שאם יתפס עם מכשיר כזה זה יוחרם.