הלווה בכתב ידו שניתן למחנך של הבן

נתתי לרב של בני הלוואה עבור נסיעה לחו"ל לשמחה משפחתית סך של 3000 ₪ והרב ביקש ממני אם אוכל להעביר עם הילד בבוקר לבית הספר .
לא רציתי לערב את הילד עם הרב בעניין .
ואמרתי לרב שאנני רוצה לערב את הילד בעניין ושאם הכסף דחוף לו יוכל לגשת לגיסי שגר לידו ולקחת ממנו כי הוא בעל חסד ואני אסתדר איתו לאחר מכן .הרב שמח על העניין ובתוך כמה דקות התייצב ולקח את הכסף מגיסי והשאיר שטר חוב שבו הוא חייב לי כסף ומתחייב להחזיר תוך שבועיים.
לצערי עבר חצי שנה ויותר והרב מתעלם ממכתבי אליו ומתעלם משיחותי
א. מה עלי לעשות הנ"ל סגן מנהל התלמוד תורה ועלול לפגוע בבני בלימודים
ב. האם השליח {גיסי} שנתן את הכסף הוא יכול להעיד והוא נאמן
ג.מה אעשה לעניין שנת השמיטה לכספים המתקרבת ובאה

תשובה:

שלום רב,

אכן התנהגותו מאד מצערת.

א. קשה לי לייעץ לך, אם כי אני לא מאמין שהוא עלול לפגוע בבנך, אבל אם את חוששת, אולי תדברי עם המנהל על החששות שלך.

ב. ראשית, אינך צריכה כל עדות, יש שטר בכתב ידו, וכן אני לא מאמין שהוא יכחיש את עצם קיום ההלוואה. אולם אם הוא יטען שהוא כבר פרע, הוא יהיה נאמן, ולא יועיל עדותו של גיסך. (ראה סי' סט סעי' ב' בענין טענת פרעתי בכתב ידו). אולם שוב, אני לא מאמין שתהיה כאן הכחשה – זה נדיר.

לעצם השאלה, אכן גיסך הוא פסול לעדות עבורך, אבל את יכולה לכתוב לו הרשאה והוא יכול לתבוע אותו.

ג. לגבי שמיטת כספים, אכן ראוי לעשות פרוזבול כדי שהחוב לא ישמט. אולם דעי, כי להלכה אנו פוסקים כי השביעית משמטת רק בסופה – כלומר, בסוף שנת תשע"ה (ראה חו"מ סי' סז סעי' ל'). ויש שהחמירו לעשות גם בסוף השנה הנוכחית.

שיהיה בהצלחה