ויתור זכויות בירושה לטובת האימא

אדם שאביו נפטר, ויש לו אמא אלמנה.
אני יודע שעל פי הלכה האמא לא יורשת את בעלה, אלא הילדים, והם צריכים לתת לה רק מזונות\כתובה\חצי מהדירה שרשומה על שמה\חשבונות בנק שרשומים על שמה.

השאלה אם ראוי להתנהג כך, או שעל פי הנהגת הצדק והיושר וכיבוד הורים ראוי לתת את הירושה לאמא.

תשובה:

שלום רב,

יש חובה לתת לאלמנה גם מדור בדרך כבוד ובאותה דירה שהייתה משתמשת בחיי בעלה.

על פי רוב הדירה היא רוב רובה של הירושה, לכן נוהגים רבים לתת לאימא את כל הירושה, כיון שאין הרבה מעבר למה שבין כך חייבים לתת לה.

כמובן, שיש לנהוג בשכל ולעשות את המקסימום שלא לגרום ח"ו צער לאימא. אבל, אין חובה לתת לה את הירושה.

אם יש בן בכור במשפחה, עליו לשים לב שאם יתנו את כל הירושה לאימא, הוא יפסיד את חלק הבכורה לתמיד, כיון שבירושת האם אין חלק בכורה. ולכן, אם ברצונו לתת לאמו את הירושה, עליו לתת לה רק זכות שימוש כל ימי חייה.

מקורות:

דין מדור אלמנה הוא בשו"ע אבן העזר סי' צד ועיין שם אפשרויות לחלק את הדירה או להעביר לדירה אחרת.

כיבוד אב ואם הוא משל נכסיהם של ההורים בלבד. עיין שו"ע יו"ד סי' רמ סעיף ה.