העמידה תחת החופה – חובה, מנהג, או רשות

אני מקיימת חידון בבית ספר בו אני עובדת. אחד החלקים הוא לזהות אם מדובר במצווה או מנהג.
האם לעמוד מתחת לחופה זה מצווה וחובה או מנהג ורשות.
תודה ויום טוב

תשובה:

בוקר טוב.

אני מבין שכוונתך לשאול על עצם העמידה תחת החופה, ולא על עצם הנישואין. כי הנישואין עצמם לגברים היא חובה, מוטלת עליהם חובה לקיים מצווה פרו ורבו. ואילו אצל הנשים זו רשות, שאין מצווה זו מוטלת עליהן.

עצם העמידה תחת החופה, אינה יכולה להיות מוגדרת כמנהג או רשות. ישנם שני שלבים בנישואין. יש את שלב הקידושין שעל ידי הקידושין עצמם – נתינת הטבעת בפני שני עדים, הרי האישה נחשבת לאשת איש לכל דבר על כל המשתמע. בעבר את השלב הזה היו עושים כבר בשלב האירוסין, למרות שמיד אח"כ האישה היתה חוזרת לבית משפחתה. אולם בדברים מסויימים, עדיין היא אינה נחשבת לאשתו, לדוגמא, הבעל אינו חייב לפרנס אותה בשלב הזה, אינו יורש אותה, ועוד כמה פרטים קטנים (כמובן, ביחס לעובדה שהיא אשתו ואינה יכולה להנשא לאחר ללא גט).

השלב השני הוא הנישואין, שאז הבעל "כונסה לתוך ביתו" ונעשית אשתו גם ביחס לדברים הנ"ל. אחד הקניינים המובאים שבזה הוא יוצר את הנישואין, זו החופה עצמה. ולכן ישנה חשיבות הלכתית רבה לעצם העמידה תחת החופה.

כמובן, היום עושים הכל ביחד, הן את הקידושין והן את הנישואין.

שיהיה לך בהצלחה