כבוד אביו הגוי

מה הדין לגבי נישואים עם בחור שאימו יהודיה ואביו גוי? ומה ההלכות שצריך לנהוג עם אביו ?

תשובה:

שבוע טוב.

בחור שאימו יהודיה, נחשב יהודי לכל דבר למרות שאביו אינו יהודי.

ולענין כבוד אביו, בודאי חייבים בכבוד אביו, וראה במקורות.

מקורות:

ראה שו"ע (יו"ד סי' רמ"א סעי' ט') כי גם יהודי שיש לו אבא גוי (שם מדובר על גר) חייב קצת בכיבודו, למרות שאין זה מדין מצוות התורה של כיבוד אב ואם, מ"מ כדי שלא יאמרו שהוא אינו מכבדו חייב הוא לכבדו ברמה כזו המקובלת בנימוסיהם. (עיי"ש בהגהות רע"א). ובהסכמה לספר "אהבת חסד" כתב הנצי"ב שמי שנולד לאב גוי ואם יהודיה ש"חייב בכבוד אמו יותר מכבוד אביו", ומבואר שיש חיוב גמור בכבוד אמו, ושבכבוד אביו יש עכ"פ חיוב קצת.

כדאי להוסיף, כי הדין של השו"ע נאמר כשהוא עצמו התגייר, וידוע כי גר שנתגייר כקטן שנולד, וממילא אינו מיוחס אחר אביו, לכן פסק השו"ע כי חייב בכבודו רק כדי שלא יאמרו וכו'. אבל מי שנולד לאבא גוי ואמא יהודיה, יתכן שיש קצת יותר סיבה לכבוד את אביו, אבל בכל מקרה אין זה כמו דין כבוד אב ואם כשההורים יהודים.