דין יחס חלוקת רווחים בשותפות אם השתנו הנסיבות

הייתי חלק משותפות עם גוף עסקי שחלקו היה אחוז קבוע מהרווחים ואני הייתי זכאי לפי ההסכם לקבל את כל השאר .הממשלה שינתה חוק שהתייחס לשותפות ובטלה הקלת מס שהקטינה את סך ריווחי השותפות לה וכתוצאה מכך חלקי היחסי ברווח ירד וחלק שותפי לרווח עלה (הוא גם זכה להקלת מס מסוימת בגלל השקעות שרק אני ממנתי). האם צריך לשנות את יחס חלוקת הרווחים הפנימי אחרי החקיקה ולהחזירו לקודמו טרם החקיקה או ששותפי יכול לטעון שההפסד כולו רק שלי?

תשובה:

לא נראה שניתן לדרוש לשנות את ההסכם בעקבות השינוי בחוק.

מקורות:

במקרה זה השינוי אינו בחלוקה הפנימית של השותפים אלא חוב מס שחל על השותפים לשלם לאחר שקיבלו את חלקם מהשותפות. לא מצאנו שתהיה אפשרות לשנות את תנאי השותפות בעקבות שינוי חיצוני, לכל היותר מצאנו שאם בא הפסד על כל השותפות ששותף אחד יוכל לחלק את השותפות כדי להציל את חלקו (עיין שו"ע חו"מ סי' קעו סעיף כח), אבל לא לשנות את התנאים ולא במקרה שאין הפסד לשותפות אלא צמצום הרווחים. כמו כן, מצאנו שאם מת אחד מהשותפים יוכלו האחרים לפרק את השותפות בטענה שלא סמכו אלא על הכישורים של האב ולא על בניו (שם סעיף יט).