כיבוד סנדק לאבי האב או אבי האם

האם יש הלכה קבועה מי אמור להיות הסנדק האם אביו של הבן או אבי הכלה?

תשובה:

שלום רב.

ראוי לכבד קודם את אבי האב כיון שבדין כיבוד אב ואם הוא קודם.

מקורות:

כן כתב רבי חיים פלאג'י בספרו משא חיים [מערכת סנדק אות קנו] שכך נוהגים בסאלוניקי וכך ראוי לנהוג, וכן מבואר בעיקרי הד"ט הל' כיבוד ואם סי' כ"ה דכיבוד אב קודם לכיבוד חמיו. אמנם יש שהביאו מנהג להקדים את אבי האשה וסמכו על המדרש 'אשה כי תזריע וילדה זכר' שכשאשה מזרעת תחילה יולדת זכר, ומכיון שהזכר בא מחמתה היא קודמת לקבוע מי יקבל הסנדקאות והיא יכולה לכבד את אביה (ספר ויקרא אברהם דף קכה,ב וראה גם בספר מליצי אש חלק א' עמוד שמט לענין שמות שכך מנהג עדות אשכנז).