אם צריך לקום בפני אביו, רבו ואדם זקן בכל פעם או רק שחרית וערבית

שלום רב
אצלנו בכולל נמצא אדם מבוגר בסביבות השמונים לחייו שלפי כללי ההלכה צריך לעמוד מפניו, במשך היום הוא יושב ושומע דברי תורה אך מדי פעם יוצא ולפעמים לגמרי מהמתחם וחוזר כעבור זמן מועט מה צריך לנהוג תמיד לעמוד והאם צריך מלוא קומתו?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

נחלקו הפוסקים בשאלה זו לענין קימה בפני אביו ואמו ורבו, אם צריך לקום בכל פעם ופעם או רק ב' פעמים ביום שחרית וערבית, ובאדם זקן נראה שלכולי עלמא אינו צריך לקום אלא ב' פעמים ביום.

מקורות:

בגמרא קידושין לג,ב נפסק דין זה לענין תלמיד חכם, ונחלקו הראשונים שם אם לפסוק דין זה הלכה למעשה, וברמ"א סי' רמ"ב סט"ז הביא דין זה בשם יש אומרים, ופסק שאינו חייב לקום בכל פעם (ע"ש בש"ך שכתב ששינה מלשון הרמב"ם), ובחיי אדם כלל ס"ז ס"ז כתב שהוא הדין לענין אביו ואמו, ועי' בערוך השולחן שם סכ"ד שהסתפק בזה, ובשבט הלוי חלק ה' סימן ק"ל כתב שבאדם זקן אינו חייב לקום בכל פעם לכולי עלמא, אמנם בספר חסידים סי' כ"ג כתב שגם הרואה אדם זקן חייב לקום אפילו מאה פעמים ביום, אך נראה שכוונתו לתלמיד חכם.

הצטרף לדיון

תגובה 1