הזזת ענפים כשמפריעים לו לעבור בשבת

האם מותר להזיז ביד ענפים שמפריעים במעבר בשבת או כדי לראות דבר מה?

תשובה:

שלום רב.

אסור להזיזם בידו מכיון שהם מוקצים, אך מותר לו ללכת כדרכו אף על פי שהעשבים נדחפים לצדדים בדרך הילוכו.

מקורות:

עי' מ"ב סי' ש"ח ס"ק פ"א שעשבים מחוברים הם מוקצים, וכן כתב בשל"ו ס"ק כ"ד (ומה שכתב בסי' שי"ב שעה"צ ס"ק כ"ב שמותר לקנח בעשבים היינו בתלושים), וכן כתב בספר מנחת שלמה סי' י' הערה ב' ובמנחת יצחק חלק ב' סי' קל"ח. ובדרך הילוכו מותר כשאר טלטול מן הצד לצורך דבר המותר, ואולי אפילו נחשב טלטול בגופו אם אין דרך בכך.