לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

דבר היתר שעומד בצד המוקצה אם נעשה בסיס

אנו מניחים את נרות השבת על מדף בסלון הממוקם ליד הדלת, ולידו מערכת ספרים כבדה שמסתירה את הנרות מפני הרוח הנכנסת מהדלת. האם אחרי שהנרות כבים מותר לקחת את הספרים מהמדף או שהם מוקצה מחמת בסיס לדבר האסור?
יש לציין כי המדף משמש אותנו במהלך השבת להנחת דברים נוספים – מפתחות, ספרים או ברכונים.

תשובה:

שלום רב.

לפי איך שהבנתי מלשון השאלה המציאות היא שהספרים אינם עומדים מתחת לנרות אלא על  ידם, ומשום כך אין הם נחשבים בסיס לדבר האסור אף אם הם הגנו על הנרות בשעה שהיו דלוקים. מכיון שאיסור בסיס הוא רק כאשר דבר ההיתר מחזיק את המוקצה ולא כאשר מגן עליו מן הצד.

מקורות:

הפרי מגדים בפתיחה לסימן ש"ח במ"ז אות ד' שדן אם יש בסיס בדברים התלויים מלמטה ללמעלה, ובמשנה ברורה פשיטא ליה כן לענין מגירה התלויה בשולחן יעוי' בסי' ש"י ס"ק ל"א מה שכתב בזה, אך כל המקרים האלו הם דווקא כשהמוקצה תלוי בדבר ההיתר, משא"כ כאן שרק עומד בצידו שלכו"ע אינו נחשב בסיס שלו.