טלטול מוקצה בשינוי

מוקצה אסור כדרך שימושו כלומר ביד,אולם בשינוי מותר.
השאלה היא מה נחשב בשינוי?

תשובה:

שלום רב.

יש ב' מיני שינויים במוקצה, יש טלטול בגופו שהוא טלטול לא בידיו אלא ברגלו או בגופו עצמו (בדבר שאין דרך בכך כמבואר בדברי הרא"ש פרק כירה סי' י"ט) שאין זה טלטול נחשב טלטול מוקצה בידיים כלל, ובזה מותר לטלטל אפילו לצורך הדבר האסור (לדעת רוב הפוסקים אך לדעת החזו"א אם נעשה הטלטול בכוונה לטלטל את המוקצה אסור). יש טלטול מן הצד שהוא טלטול המוקצה על ידי טלטול כלי אחר הדוחף אותו, טלטול זה מותר רק לצורך הדבר המותר ולא לצורך הדבר האסור (ולדעת המשנה ברורה טלטול זה מותר אף אם מתייחס רק למוקצה כגון אם מגרר עצמות מן השולחן על ידי סכין, ולדעת החזו"א טלטול זה מותר רק אם אין מעשהו מתייחס רק לדבר האסור).

מקורות:

שולחן ערוך סי' שי"א ס"ח, משנה ברורה סי' ש"ח ס"ק קט"ו, וחזון איש סי' מ"ז ס"ק י"ב וי"ג.