אם צריך לעמוד כשרואה את אביו באמצעות הסקייפ (skype)

האם צריך לעמוד לכבוד אביו כאשר הבן רואה את אביו בסקייפ (במצלמת שיחת אינטרנט )

תשובה:

שלום רב.

אין חיוב לקום בפני האב אלא אם כן הוא נמצא באותה רשות בה נמצא הבן, ועל אחת כמה וכמה כשהוא במרחק, וכל שכן להסוברים שרק כשנמצא בד' אמותיו חייב לקום בפניו.

מקורות:

דיני קימה בפני האב נלמדים מקימה בפני הרב, וכשם ששם מבואר ברמ"א סי' רמ"ב סעיף י"ח שאם הרב נמצא ברשות אחרת אינו צריך לעמוד, ואף שרואהו ויש בזה כיבוד, אך כיון שאינו באותה הרשות אין בזה חיוב, והוא הדין לגבי קימה בפני האב, וכל שכן לדעות שאין צריך לקום כשאין האב עומד בד' אמותיו של הבן, וכפי שכתבו הראשון לציון סי' רמ"ב לד ועמודי הארזים על היראים מ' נו אות ו.

וכן יש להוכיח מדברי הפוסקים לענין אב עיוור שחייב הבן לקום בפניו אף שאין האב רואהו, כך הביא רע"א בהגהות על השו"ע סי' ר"מ משו"ת שער אפרים סי' ע"ו, ומוכח מכאן שאין דין זה תלוי בראיה, אלא בהרגשת הכבוד שיש בזה, ומכיון שכך אין צריך לקום כשאינו נמצא יחד עמו אלא רואהו רק דרך מחשב ממקום רחוק.