שכן שרוצה להרחיב ויש צינור מים בתוך חצרו

שאלה:

צינורות המים שלי עוברים על קיר חיצוני דרך המרפסת של השכן כעת סגר את המרפסת לחדר ודורש שאוציאם מרשותו לטענתי שיש לי חזקת תשמישין מפנה אותי לפסקו של הגרמ שפרן בחוקי חמד בנדון כזה שאין זו חזקה ואי אפשר למנוע ממנו בניה ועלות העתקת הצינור על בעל הצינור האם דין זה מוסכם

תשובה:

שלום וברכה,

חזקת תשמישין לא מבטלת בנייה של השכן, ולכן אם החזיק בצינור על פני שטח חברו, לא יכול בעל הצינור לעכב עליו שלא יבנה בחצר. ויכול בעל החצר להסיט את הצינור למקום אחר. אמנם הוצאות העתקת הצינור וכן הוצאות להאריך את הצינור מוטלים על בעל החצר שרוצה להרחיב ולא על בעל הצינור.

וראה בחוקי חמד שציינת בשם הגאון הרב שפרן שליט"א שאין חזקת תשמישים מבטלת זכות בנייה של השכן (וכן אני שמעתי ממנו), אבל לא הוזכר שם שבעל הצינור צריך לשלם על כך.

בהצלחה.