קיר בין חצרות שכנים שבשני מפלסים

שאלה:

יש שני מגרשים צמודים לבנייה, אחד עליון ואחד תחתון. העליון פנה לתחתון בדרישה שיקים קיר תמך. האם על התחתון לשאת בכל עלות המסלעה, או שהם צריכים להתחלק? [שני הצדדים נהנים ממנה]

תשובה:

שלום וברכה,

שתי הצדדים צריכים להשתתף בהוצאות בניית הקיר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קס סעיף ג שמבואר שם ששתי חצרות בשתי מפלסים שצריכים לבנות כותל ביניהם, כדי לסלק היזק ראיה, ששניהם צריכים לבנות את הכותל שנבנה מהקרקע של התחתון ועד סוף הכותל – ד' אמות מעל חצרו של העליון. והטעם לכך ששניהם צריכים את הכותל כיון שהעליון רואה את התחתון והתחתון רואה את העליון. ובשונה מסעיף א בגג וחצר שרק העליון בונה, משום שהעליון רואה את התחתון והתחתון אינו רואה את העליון.

ובמקרה הנ"ל ששניהם נהנים וצריכים את הגדר – על שניהם להשתתף.