קיבל עסקה מחברו ויש אי הבנות בחלוקת הרווחים

שאלה:

שלו', ראובן השקיע אצל שמעון בעסק חליפות – הוא מסר לו את הכסף ושמעון כבר הזמין חליפות – כלומר לכאורה השותפות חלה דא עקא שבענין הרווחים לא הגיעו לעמק השוה וסיכמו בינהם כי ימצו את הענין בהמשך כעת לעת חלוקת הרווחים עדיין לא מצאו את נוסחת הרווחים כאן מפתיע שמעון ואומר לראובן לא תקבל כלום אלא רק את ההשקעה בלבד, הסברו בפיו – כיון שאין הסכמה על הרווחים, אין כאן אלא הלואה שלא באה לידי השקעה האם סברא מחודשת זו נכונה? או שודאי הם שותפין ורק הספק על הרווחים

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר הכסף ניתן כהשקעה, הרי שמעון שליח להתעסק במעות של ראובן – המשקיע. וכל הרווח שייך לראובן, אלא שראובן חייב לשלם לו חלק מהרווחים, שפי שיתפשרו ביניהם או לפי מה שיעריכו עבורם.

אי הבנות בחלוקת הרווחים לא משנה את מהות העסקה, וגם אם אמר בפירוש שהכסף ייהפך להלוואה לא משתנה דינו להלוואה.

בהצלחה.

מקורות:

כתב המרדכי (ב"ק סימן ק) אם קיבל מעות לידו בתורת פקדון – שמירה, אינו יכול להיפטר מחיובו, אפילו אם התנה ודיבור לא משנה את חיוב שהתחייב מתחילה, אלא אם עשו קניין ביניהם. דברי המרדכי הובאו ברמ"א ו"מ סימן שדמ. ובקצות סימן קכ.

וה"ה אם קיבל מעות בתורת עסקה, לא ייהפך להלוואה.