מדוע לא מאפשרים נישואין אזרחיים?

שאלה:

למה מתעקשים שלא יהיה מותר נישואין אזרחיים למי שחפץ בכך הרי אלו אנשים שהמכשולות של אשת איש וחששות של ממזרות מצויין למה אנחנו צריכים להכריח אותם להתחתן כדת משה וישראל ובזה בעצם אנו גורמים איסורים חמורים הרבה יותר???

תשובה:

שלום רב,

זו אכן שאלה שאני מתלבט בה. כלומר, ברור שאדם שרוצה להתחתן כדת משה וישראל שיש לערוך לו חופה וקידושין כדבעי ולא להטעות אותו עם עדים פסולים וכד', כדי למנוע מכשלות בעתיד. אבל אדם שלא רוצה קידושין כדת משה, אני לא לגמרי מבין מדוע לא מאפשרים להם שיהיה מסלול כזה. לכאו' לשם מה? הרי אפשר למנוע איסורים במצבים כאלה. אז אולי יהיו יותר אנשים שירצו להינשא דווקא כדמו"י, אבל גם בזה אני לא בטוח, כי הנשואין האזרחיים הזמינים היום דרך מדינות שכנות, הם נעשות באופן כ"כ פשוט, כך שמי שרוצה כך אין לו קושי לעשות את זה. אבל כמובן שאין לי דעה בעניין, אין לי מספיק נתונים, ואני סומך כל מקבלי ההחלטות שזה נעשה תוך כדי לקיחת כל השיקולים.