האם חייב להחזיר כסף למשקיע שהתנהג בעורמה

שאלה:

שלום וברכה
אנחנו גרים בחו"ל
רצינו לפתוח חנות וחיפשנו משקיע שישקיע איתנו כסף על החנות,
אדם שהיה נראה לנו נאמן מהקהילה, נתן לנו טלפון של אדם שחי פה שלא הכרנו, שמוכן להשקיע איתנו על החנות.
הוא נתן ישר 40000$ לשפץ את החנות וסיכם איתנו שאנחנו כל חודש נעבוד בחנות
והוא יתן את הסכום שצריך להוצאות החנות על השכירות קניית שכורה וכו
עברו כמה חודשים ואותו אדם לא השקיע כסף בחנות,
מה שגרם לנו לקנות את השכורה ולשלם לעובדים מהכסף שהחנות הכניסה. מה שכן הוא גם לא ביקשר הסבר או חצי מההכנסות…
ופה בא טוויסט בעלילה
יום אחד הוא ניגש לבעלי ומבקש ממנו שישמור כסף לא חוקי, שיש לו על שמנו. אני כמובן התנגדתי
ואז בררנו על אותו אדם שהשקיע איתנו על החנות התבררר לי שהוא אדם עבריין סוחר סמים מסוכן..
ובעצם כל ההשקעה שהוא נתן לנו לחנות היה לקנות את האמון שלנו, כדי שנשמור לו על חומרים וכספים לא חוקיים.
וברגע שסרבנו הוא הפך פניו.
התחיל לאיים לקלל ועוד התנהגות לא מתאימה.
עכשיו הוא דורש את ה40000$ חזרה.. כמובן הוא גם מאיים…
פנינו לקהילה פה והם ביקשו שנשלם לו…
והוא מאיים שנשלם תוך חודש..
השאלה אם הלכתית חייבים לשלם לו?

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

תוך זמן השותפות לא יכול השותף לתבוע לחלק את השותפות ולקבל את חלקו. וגם אם לא קבעו זמן על משך השותפות, אם הדרך שיש זמן מסויים לשותפות מסוג זה, אין האחד יכול לתבוע חלקו.

מסתבר שבחנות ההשקעה ניתנת לטווח ארוך, ולא  לכמה חודשים, ולכן נדחית טענתו.

בהצלחה.

עצה: יתכן וכדאי לפרק שותפות אם הוא אדם מסוכן. למרות שלא חייבים הלכתית, ולמרות שיהיו הפסדים – הרווח הגדול להשתחרר מאדם לא הוגן.

מקורות:

לא ניתן לדרוש לחלק שותפות תוך הזמן, ראה שו"ע חו"מ סימן קעו סעיף טו, ע"פ הגמרא ב"מ קה, ע"א. ואם לא קבעו והדרך שיש זמן מסויים לשותפות כזו, ראה שם סעיף ז ע"פ הגמרא גיטין לא ע"ב.