גנב פרץ לדירה וגנב כסף מקופת צדקה

שלום כבוד הרב,
אתמול פרצו לביתי וגנבו את הארנק שלי וכן את קופת הצדקה שיש בביתי. האם אני מחויבת להעריך כמה כסף היה בקופה ולתת לצדקה?
תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם את נוהגת ללוות כסף מקופת הצדקה בעת הצורך, את חייבת להעריך כמה כסף היה בקופה ולתת לצדקה. אם את לא נוהגת ללוות, את לא חייבת.

מקורות:

בעיקרון, הקופה זוכה לצדקה בקניין חצר וממילא אסור ללוות. אלא שהנוהג ללוות אינו מתכוון להקנות את הכסף לצדקה. עיין גמ' ערכין דף ו ע"א שכאשר מותר לווים את הכסף מתחייבים באחריות. ולכאורה אף היתר ללוות מספיק להתחייב בגניבה ואבידה כדין מעות מותרים, עיין שו"ע חו"מ סי' רצב סעיף ז.

מצד הדין אין חיובי שמירה על כספי צדקה, אלא אם כן יש למוסד גבאים ממונים. עיין שו"ע חו"מ סי' שא סעיף ו. אבל, בפתחי תשובה שם סק"ו מבואר שבדיני שמים לעולם חייבים.