מעשר כספים מקמחא דפסחא

שאלה:

שלום
האם צריך לתת מעשר כספים מקמחא דפסחא?
כשמקבלים כסף מזומן?
כשמקבלים תלוש לחנות מסוימת או כריס שתקף רק לחנויות מסוימות?
מצרכי מזון?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אדם שמקבל קמחא דפסחא הוא בהכרח אדם שלא די לו בפרנסתו והוא נזקק לכספי צדקה, ולכן הוא פטור באופן כללי ממעשר כספים.

באופן כללי לגבי מעשרות מתלושי קנייה, כאשר הם מוגבלים למקומות מסוימים, דינם כחפץ שמנהג העולם שלא להפריש ממנו מעשר כספים ולא כממון [אלא שיש מחמירים להפריש גם מחפצים הניתנים במתנה]. אך יש שהורו שתלושי קנייה נחשבים ממון, והמחמיר תבוא עליו הברכה.

מקורות:

בס' מעשר כספים עמ' רכו כתב שדינם כמתנת חפץ, [וראה שם בשם רבינו יונה בס' היראה שיש מחמירים להפריש גם על חפצים]. וכ"כ בס ארחות מתנה עמ' רנג בשם הגר"ח קנייבסקי. דעת המחמירים: הגר"נ קרליץ הובא בס' אורח צדקה פ"י סעי' יג.