הרחקות לאחר גירושין

מה ההרחקות לאחר הגירושין .
ניתן ללכת ליומלדת משותפת באותו בית ? טיול משותף עם הילדים ?
לשלוח לו אוכל ?וכו .

תשובה:

שלום רב,

לשלוח לו אוכל ודאי מותר. בגמרא ובשו"ע מופיע הדוגמא להיפך, שהבעל שולח כסף או צדקה לגרושתו, וכך כתב בשו"ע אבה"ע סוף סי' קיט: "מותר לאדם לזון גרושתו, ומצוה היא יותר מבשאר עני. ובלבד שלא יהא לו עסק עמה, רק יזונה על ידי שליח".

לגבי שאר המפגשים המוזכרים בשאלה, זה בעיה.

אם הגרוש או כהן, או שהגרושה נישאה שנית (אפילו אם הספיקה להתגרש גם מהשני) כלומר, באופנים אלו אין להם אפשרות לחזור ולהנשא שנית, אז ודאי שאסור לדעת כולם לשוחח ביחד ברמה כזו של יום הולדת וכמובן גם טיול משותף עם הילדים, למרות שיש אנשים נוספים במקום: הילדים. בגמרא בכתובות כח,א ונפסק שם בשו"ע שאסורים גם לבוא לדון ביחד בבית הדין, למרות שיש גם שם בודאי אנשים נוספים. ולא הותר אלא אולי החלפת מספר מילים וכד', (ראה שם מה שהובא בשם התרומת הדשן).

ואם הם מותרים לחזור זה לזה, כלומר, גרושת ישראל שעדיין לא נישאה שנית. לדעת הרמב"ם והשו"ע שם, אין הבדל והדין הוא כנ"ל, וכך הדין הוא לגבי הספרדים.

ולדעת הראשונים (רא"ש, ר"ן וכך הביא שם הבית שמואל) אין איסור על כך, כלומר, האיסור נאמר רק במגורים בקביעות בסמיכות וכד'. אולם ודאי שמן הראוי גם לדעות אלו להמנע מטיול משותף.