בעלי חיים בשבת / יצא מוציא בהבדלה

שלום כבוד הרב יש לי כמה שאלות
1.יש לנו כלבה שאנחנו מגדלים,האם מותר לי ביום שבת לקשור אותה עם רצועה בחשש שבגלל שאני יקשור אותה יש מצב שאולי אני יגע לה בפרווה?
שמעתי שאסור לגעת בבעלי חיים כמו כלב ביום שבת כי זה מוקצה
2.אם הלכתי אל בן דוד ועשיתי לו הבדלה,ואז אני בא לבית האם מותר לי שוב לעשות הבדלה ולברך הבדלה בשביל הבית?
או להקשיב לברכה ולענות אמן על ברכה?
3.האם מותר לי לענות אמן לברכה או לבקש מבן אדם שמחלל שבת לברך ברכה כי שמעתי שיש בעיה עם זה
4.אני רגיל לקרוא כל יום פרק אחד במסכת אבות ואני רגיל לכתוב כמה פעמים קראתי כל פרק כדי שאני ידע מתי יהיה הזמן שסיימתי אתזה 101 פעמים,אם אני קראתי ביום שבת פרק אחד האם זה נחשב שאני מתכנן לעשות דברים מיום שבת ליום חול שאני מתכנן לכתוב במחברת אחר כך שקראתי אתזה פעם נוספת?
ואם אני קראתי אתזה ועכשיו מוצאי שבת מותר לי לכתוב על הפעם הזאתי שקראתי אתזה ביום שבת?
6.האם מותר ליהודי להתפלל על גויים שיחזרו בתשובה ? או שיש עם זה בעיה
והאם מותר שיהיו הרבה גרים לעם ישראל כי שמעתי שהגויים הם כמו צפחת או משהוא כזה לעם ישראל
7.שמעתי שיש 3 מלאכות שאין בהם ברכה כבוד הרב יכול למנות אותם
שמעתי אתזה בשיעור של הרב יוסף מזרחי באנטרנט לפי הגמרא הוא אמר שאחד מהם זה בן אדם שעובד בדרכים להעביר סחורות [אדם שמטייל בין מקום למקום ומעביר סחורות] , ובן אדם שנוסע בספינות מאחר שיש הרבה ספינות שטובעות

תשובה:

שלום רב

השאלות רבות, ננסה לענות בקצרה:

  1. מותר להשתמש בקולר לכלב בשבת, כיון שאיסור טלטול בעלי חיים הוא רק להרימם מהריצפה, אבל למושכם או לדוחפם כאשר יש להם בכך צורך, אין איסור, משום צער בעלי חיים. ראה שו"ע סי' שח סעי' לט – מ. ועיין עוד בשו”ת אגרות משה חלק ח’ או”ח סי’ כב אות כא.
  2. אם יש לך בית גברים שצריכים לשמוע הבדלה מותר, אם רק נשים,כיון שיש ספק אם נשים חייבות עדיף שלא תעשה הבדלה קודם לכן במקום אחר. להקשיב ולענות אמן ודאי מותר.
  3. אפשר לענות אמן, ובודאי יש  לבקש ממנו לברך, הוא יהודי שחייב בברכות כמו כל יהודי אחר..
  4. אין כל בעיה, אתה יכול לכתוב במוצאי שבת.
  5. מותר להתפלל, בימות המשיח כל העולם יכיר במלכות ה', ואף הגויים חייבים באמונה זו למרות שאינם מתגיירים. אין טעם להתפלל שגויים יתגיירו, גוי מצווה בשבע מצוות בני נח ולא יותר מכך [ספחת לא צפחת… ואגב יש דורשיעם לגנאי ויש לשבח, יש אומרים שבמעשיו הטובים הוא מעורר קיטרוג על ישראל, ויש אומרים להיפך, שפעמים רבות הוא נמשך לשוב למעשיו הקודמים].

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום כבוד הרב.
    שמעתי שאסור לקשור קולר לכלב, אם יש חשש שיצא מחוץ לעירוב (כמו פרתו של ר' אלעזר בן עזריה היתה יוצאה ברצועה שבין קרניה שלא ברצון חכמים).
    לעומת זאת, לחתול כן מותר להלביש קישוטים (במושבים זה מצוי שאין עירוב כלל) ?

  2. ולגבי חתול אין את זה?
    חילוק בין כלב לחתול נתקלתי בעבר שאסרו לי לומר לכלב בשבת שיתקוף איזה חרק שהפריע, אבל כן מותר לומר לחתול שיעשה כן.
    (זה נשמע מוזר קצת אולי, אבל חתול מאוד מועיל בשבת נגד יתושים. ברגע שמצביעים על היתוש החתול לא יעזוב אותו עד שיתפוס אותו).
    כמדומני, התירו לי אפילו להרים את החתול לגובה כדי שיגיע ליתוש.
    יש שמתירים לגעת בחיות מחמד. אולי מכוון שאצל הדתיים זה יותר מקובל חיית מחמד, וזו גזרה שכמעט אי אפשר לעמוד בה. http://ph.yhb.org.il/01-20-05/

  3. אם מדובר בתכשיטים אולי הם טפלים לגוף כמו בתכשיטי אשה. לא ידוע לי על הבדל בין כלב לחתול בכל הענינים שהזכרת. על הרמת בעל חיים בשבת ראה הרבה תשובות באתר, ואף שיש שהקלו יש לחשוש ולהחמיר.

  4. שלום כבוד הרב.
    חיפשתי היכן קראתי את ההיתר לגבי חתול. עוד לא מצאתי, אבל תוך כדי כן מצאתי:
    חילוק לגבי קולר של חתול-
    חתול לא בעי נטירותא אפילו כחיה קטנה, שאינו תאב לברוח כל כך
    https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:uXtqyzuxgfYJ:https://daf-yomi.com/Data/UploadedFiles/DY_Item/18810-sFile.doc+&cd=4&hl=en&ct=clnk&gl=il

    היתר להורות לחתול לצוד חרק
    http://www.yeshiva.org.il/ask/80737

    ישר כוחכם לאורייתא