מסייע לדבר עבירה בחלוקת עיתון חילוני

האם מותר לי לפי ההלכה לעבוד בחלוקת עיתון ידיעות אחרונות (עיתון חילוני)

תשובה:

כאשר על ידי עזיבת העבודה או המנעות מקבלתה יגרם לך הפסד כספי אין חיוב לעזוב את העבודה. [כמובן, שאם בלאו הכי יש לך פרנסה מסודרת המספקת את צרכיך וכבוד שמים חשוב בעיניך ואינך מעוניין להיות חלק מהפצת חומר אסור זה, תבוא עליך ברכת הטוב, ותראה ברכה בכל עמלך]. שאלה זו כבר נידונה מספר פעמים אצלנו באתר, ראה בהרחבה כאן וכאן.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לא ברור לי כל כך עניין זה.
    הרי אסור לסייע לדבר עברה, וכשמחלקים אז ודאי שמסייעים בהפצת החומר, וגם אם נאמר שיש אחר שיעשה זאת – האם יש היתר ליהודי באשר הוא לקרוא לשון הרע? העיתון החילוני מיועד להפצת לשון הרע, בעיקר, כי זה מה שמפרנס את המדפיסים, אז למה להיות זה שנותן להם יד?
    אם כן, לפי שיטה זו, זה בסדר גם להיות מוכר בטיב טעם, למכור בגדים לא צנועים ולמלצר במקום לא כשר?

  2. חשוב לציין שלא אמרנו שזו עבודה ראויה וטובה. יש כללים הלכתיים לגדרי דין מסייע לדבר עבירה, כל מה שאמרת נכון, אבל עדיין זה בכלל מסייע שאין בו ממש כיון שגם בלא סיועו היה אותו אדם עובר בעבירה. כל הדוגמאות שהזכרת אינן מדוייקות בגלל הנתונים הנוספים שכתבנו בתשובה.

  3. עדיין לא ברורה לי דעת הרב.
    כתבתם במקום אחר, לגבי אוכל לא כשר, שאם מישהו מביא אותו עבורם, גם אם יכלו להביאו בעצמם, הרי יש בזה איסור מדרבנן:
    https://din.org.il/2017/12/19/%D7%9E%D7%A1%D7%99%D7%99%D7%A2-%D7%9C%D7%93%D7%91%D7%A8-%D7%A2%D7%91%D7%99%D7%A8%D7%94/

    כעת, אני שואל: מה זה שונה מעיתון שהמדפיסים נעזרים במחלקים? לכאורה זה אפילו יותר חמור, כי כאן בעל העברה לא יכול לחלק את העיתון בעצמו, אלא חייב כוח אדם לשם כך, ואולי מי שייקח על עצמו את המשימה הוא מסייע לדבר עברה ממש מן התורה.

    מדוע, כשמדובר במסייע סתם, לדעתכם זה איסור מדרבנן, אך לגבי פרנסה אתם מיקלים? כוונתי היא לגבי מצב של לכתחילה לעבוד בזה ולא דיעבד.

  4. בדיוק לכן ציינו לתשובה הזו
    https://din.org.il/2011/02/23/%D7%94%D7%A9%D7%9B%D7%A8%D7%AA-%D7%A0%D7%9B%D7%A1-%D7%9C%D7%97%D7%91%D7%A8%D7%94-%D7%9E%D7%97%D7%9C%D7%9C%D7%AA-%D7%A9%D7%91%D7%AA-2/
    שם מבואר הצירופים הנוספים, שלא בהכרח ישתמש בזה לאיסור, ויש הפסד ממוני, והאיסור אינו נעשה מיד, ומדובר במי שהוא בגדר מומר שיש מחלוקת אם יש בו אסיור מסייע, ועוד.
    וכל זה עדיין לא לכתחילה כפי שהארכנו בסוף התשובה שם.