מצה מקמח שיבולת שועל

שאלה:

מאיזה קמח מצה עשויה . ומדוע

תשובה:

המצה עשויה מקמח חיטה.

מעיקר הדין כל חמשת מיני דגן כשרים לעשיית מצה, אבל כיון שאנחנו לא בקיאים במהירות החימוץ בשאר מינים כמו שיבולת שועל וכוסמין, אנחנו נמנעים מלאפות בהם מצות. ראה רמ"א בסימן תנג בשם מהרי"ל.

אמנם לחולי צילאק כבדים המנועים אפילו ממעט מצה, התירו לאכול מצה מקמח שיבולת שועל שהוא דל מאוד בגלוטן.

כמו כן יש שפקפקו בזיהוי של השיבולת שועל שבידינו האם היא אכן זו שאמרו עליה חז"ל שהיא מחמשת מיני דגן, אמנם העיקר להלכה הוא שהזיהוי בענין זה מוחלט. ראה תשובות והנהגות ח"ה סי' קל.

מקורות:

משנה פסחים דף לה עמוד א

אלו דברים שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח: בחטים, בשעורים, בכוסמין, ובשיפון, ובשיבולת שועל.

ובגמרא שם:

תנא: כוסמין מין חיטין, שיבולת שועל ושיפון – מין שעורין. כוסמין – גולבא, שיפון – דישרא, שיבולת שועל – שבילי תעלא. הני – אין, אורז ודוחן – לא. מנהני מילי? אמר רבי שמעון בן לקיש, וכן תנא דבי רבי ישמעאל, וכן תנא דבי רבי אליעזר בן יעקב: אמר קרא לא תאכל עליו חמץ שבעת ימים תאכל עליו מצות דברים הבאים לידי חימוץ – אדם יוצא בהן ידי חובתו במצה, יצאו אלו שאין באין לידי חימוץ אלא לידי סירחון.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לפי מה שהתברר לי, מצה שמורה משעת קצירה היא מקמח מלא, כיון שלא ניתן לעשות את הניפוי הזה ללא מים, מצה בכשרות רבנות שאינה שמורה היא מקמח לבן. כך הבנתי אך לא ביררתי זאת באופן יסודי מול מאפייה.