כמה ישלם השוכר על הרכב שהתפנצ'ר באמצע הדרך

שאלה:

שלום וברכה ,נתתי את הרכב שלי לחבר ליום תמורת מחיר סמלי 150 ש"ח ,ובדרך היה לו פנצ'ר בגלגל ,הוא לא הצליח להחליף גלגל עקב זה שהיה צריך לזה מפתח מיוחד שאבד לי ,בסופו של דבר אחרי איזה 5 שעות הוא הגיע למוסך ,והמוסך הצליח לפתוח את הגלגל לאחר עבודה קשה ,ולקח על זה 500 ש"ח,השאלה היא מי צריך לשלם את ה-500 ש"ח (יש לציין שהמוסך לא אמר לי את המחיר מראש פשוט תיקן רוצה כזה מחיר ולו הייתי יודע לא הייתי מסכים לתקן אצלו),וכן האם החבר צריך לשלם לי את ה150 ש"ח ,הוא טוען שמחמת העוגמת נפש הוא בקושי נהנה מהרכב

תשובה:

שלום וברכה,

אם השוכר נהג על הכביש בצורה רגילה ולא נסע במקום חריג, השוכר פטור על פנצ'ר, כדין מתה מחמת מלאכה שפטור השוכר. ולכן השוכר לא חייב לשלם את התיקון של המוסך. אתה המשכיר חייב לשלם את התשלום למוסך, והיה לך לברר לפני העבודה את מחיר התיקון.

השוכר חייב לשלם עבור כל השכירות, למרות שהיה לו עיכוב בדרך של הפנצ'ר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שי ס"א ובסמ"ע ס"ק ב שביאר שאם לקחו את הבהמה ע"מ להחזיר הרי זה הפסד של השוכר, ורק אם לקחו לגמרי את הבהמה, הפסד של המשכיר, וראה בנתיבות שן ס"ק א. ולפ"ז אם היה פצ'ר והשוכר התעכב בדרך הרי זהנחשב לנזק בפירות ומזלו של השוכר גרם, והשוכר חייב לשלם שכירות.