שותפות שאחד משקיע ואחד מתעסק

שאלה:

א' משקיע את כל הכסף במיזם בלי מעורבות פעילה וצד ב' מנהל את המיזם.בהעדר הסכם כתוב ומפורט ביניהם כי צד המשקיע טוען שבין כך הוא קובע כי נתן את כל הכסף ואין לו צורך בהסכם- איך מוגדרים היחסים ביניהם(שותפים ו שווים ביניהם, או לא שותפים) ומה המקורות לפסיקה?תודה

תשובה:

שלום וברכה,

כדי לדעת מה עושים עם הרווחים צריך לדעת מהם תנאי ההתעסקות ביניהם. וזה חשוב לדעת את תנאי ההתעסקות כדי לדעת איך לחלק רווחים ואיך לחלק הפסדים והאם יש איסור ריבית.

אם הם התנו שהם שופתים ואחד משקיע כסף ואחד משקיע עבודה, הרי זה שותפות מלאה, חולקים ברווחים, ואם היה הפסד שלא מפשיעת המתעסק, כל ההפסד על המשקיע. אם הוא נתן את המעות כעסקה, שחצי הלוואה וחצי פיקדון, חולקים ברווחים ובהפסדים, וצריך להוסיף לו מעט עבור העבודה שעוסק בשבילו.

ויש מקרים שהמתעסק לא שותף ולא מקבל עסקה אלא פועל בלבד, ואז אין לו חצי ברווחים אלא מקבל שכר כפועל שעושה מלאכתו, ואין לו חלק בהפסדים כלל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קעו. ושו"ע יו"ד סימן קעז. והמקרות לא מחליטים מה ההסכם, אלא אם יש הסכם ביניהם אז יועילו לך המקרות לדעת איך לדון כל מקרה.