חינוך קטן לברכות באופן שגוי על פי הלכה

שאלה:

ילד קטן בן 5 שרוצים לחנך אותו לברכות, האם ניתןכדאי להורות לו לברך, גם במקום שלמעשה פטור. למשל אכל שוקלד וברך שהכל. ואחרי רבע שעה שותה מים.
ההגיון להגיד לו לברך, בגלל שהוא לא מבין שהוא "פטור". והרצון שיתרגל שלא מכניסים דבר לפה בלי ברכה.
אך מצד שני האם זה אסור כי יש ספיה של ברכה לבטלה
[חשבתי שיתכן שזה לא ברכה לבטלה. כי כל סיבת הפטור, בגלל שדעת המברך על כל מה שיש בבית בהמשך. אך קטן אין לו דעת וכאשר מברך לא מתכוון לפטור כלום מעבר למה שאוכל. והוא בכלל לאו בר דעת. (אף שהינו בר כוונה)]

מה כדאי לעשות למעשה?

תשובה:

שלום וברכה

לשאלתך הישירה, בודאי שאין לחנך ילד לעשות מה שלא נכון על פי דין, אם הוא פטור מברכה אין לחנכו לברך.

אבל מה שיותר חשוב, גם בשביל מבוגרים, הוא הדוגמא שהבאת שהיא שגויה, ברור שאדם שאוכל שוקולד וגמר ומבחינתו הוא סיים לאכול, ופונה לעיסוקיו, ואחרי רבע שעה הוא מחליט לשתות, הוא חייב בברכה לכל הדעות ובלי ספק. זה היסח הדעת גמור.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מבוגר שאכל שוקלד, ולא ברך עדיין בורא נפשות, כי זה הצורה שלא בטוח שסיים, צריך לברך שוב על המים? הצורה שמברכים שהכל ולפרק זמן מסויים זה כולל גם שתיקה וכד'? לא?

  2. אם הןא לא גמר אז לא גמר, אבל ילד שאכל שוקולד ופנה למשחקיו אינו מתוחכם כל כך, הוא הסיח דעת. גם בענין מבוגרים יש טעות גדולה בענין זה, אנשים חושבים שמברכים בתחילת הבוקר ואז…. הכל כלול..