ברכה על לחם אפוי בסיר

שאלה:

בסיר סגור אפיה של עיסה מה הברכה

תשובה:

שלום וברכה

ההגדרה של אפייה בהלכה לעומת בישול אינה תלויה בכלי בו זה נעשה אלא אם יש נוזל או לא. כלומר, אם בחרת לאפות בצק בסיר יבש בלי רוטב, פשוט במקום בתנור זה בסיר, הוא לחם לכל דבר וענין. כך גם אם אתה שם תבשיל עם רוטב בתנור, הוא נחשב מבושל ולא אפוי.

שבוע טוב.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. כמדומני שאחד מגדולי פוסקי תימן בזמננו, מורה לברך מזונות על 'קובאנה' שזה למעשה לחם שנאפה בסיר סגור כיוון שיש אדים שגורמים לבישול הקובאנה.
    אומנם אני מתקשה להבין פסק זה כיוון שכמה אדים כבר יש,והלא גם בתנור אפיה נוצרים מעט אדים

  2. לפי דעתי שם יש הרבה מאוד שמן ויש לו הרבה אדים וגם טעם ורגש ואלו שני טעמים לברך מזונות, אבל בצק לחם רגיל שנאפה בסיר סגור אינני רואה צד לברך עליו מזונות.
    ראה שו”ע המקוצר להגר”י רצאבי שליט”א סימן ל”ד שכתב שמנהגם לברך על ‘קובנה’ בורא מיני מזונות, כך גם כתב להלכה בשו”ת עולת יצחק חלק א’ חלק או”ח סי’ ל”ז, כי היות והסיר סגור והקובנה מתבשל באדים נקרא הדבר בישול וברכתו מזונות.

  3. אז כעת נדבר על מציאות ולא על הלכה.
    בקובנה אין שמן בכלל,כלום.
    הם משמנים את הסיר בדפנות כדי שלא ידבק אבל העיסה היא קמח מים ומלח ותו לא.
    לפחות כך נעשה הבצק אצל מכרי מיהדות תימן,שאלתי אותם. והם נוהגים לברך מזונות ועל זה דיבר הרב רצאבי, רק בגלל אדים ומכסה סגור.
    ואני טעמתי מן הקובנה וטעמה לחם גמור.

  4. יש מתכונים שונים למאפה זה כפי שקצת בדקתי, ורבים מדגישים ריבוי שמן, גילוי נאות שאני לא מכיר את המאכל מקרוב, בכל מקרה אם זה בצק רגיל בלי שמן ויש רק ממש מעט שלא ידבק, תמוה בעיני לברך עליו מזונות, אבל כל אחד יעשה כהוראת רבו וכמנהגו.

  5. תגובה למגיב שגיא בעניין המציאות של הכנת קובנה:
    אכן לקובנה מתכונים רבים.
    על פי מתכונים רבים שלמדתי מהם, יחס נוזלים לקמח הוא בערך חצי חצי.
    אני נוהג להוסיף קצת שמן לבצק בזמן הלישה, ולאחר התפחתו אני מרדד אותו עד שהוא נהיה דק מאוד ומורח אותו בשמן זית או חמאה מומסת. לאחר מכן אני מגלגלו ואופה בסיר סגור היטב. יוצא מכך שזהו מאפה הנילוש בשמן, ובגלל האפייה הממושכת בסיר אטום עם האדים המופרשים מהבצק, טעמו מרקמו, וצבעו שונים מלחם.
    לפיכך נראה שבגלל הלישה בשמן, זוהי פת הבאה בכיסנין וברכתה מזונות, כפי התשובה שניתנה לעיל.