ברכה על "תעדיג" פרסי (מאכל)

שאלה:

בס"ד

שלום לכבוד הרבנים שליט"א.

יש לפרסים מאכל שנקרא "תעדיג או תדיג" שזה בעצם לחם טורטייה או לאפה פיתה ששמים אותה בדרך בתחתית סיר ועליו אורז מבושל. הלחם מתבשל/מטוגן עם האורז ונהיה קריספי וקשיח ונדבקות אליו חתיכות מהאורז ולבסוף יש לו טעם מתוק קצת.
כמו כן לפעמים הם עושים את זה עם מצה במקום לחם או תפוחי אדמה.

תמונה של המאכל:
https://pasteboard.co/MZBSFbWUdDe0.jpg

מה הברכה על המאכל הזה בשלושת המקרים?

אשמח לעזרתכם. בשורות טובות לעם ישראל!

תשובה:

שלום וברכה

הסינון שלי אינו מאפשר לפתוח את התמונה, כלל הדברים הוא כך: אם אתה לוקח לחם אפוי, פיתה וכדומה, ושם אותה שם כפי שתיארת, אז בעצם גם אם זה יעשה עם רוטב, עדיין בישלת לחם שהוא יותר מכזית והוא אינו מאבד את ברכתו שהיא המוציא. אבל אם אני מבין נכון, גם בכלל זה לא נעשה עם רוטב אלא רק מעט טיגון עם מעט שמן, באופן זה גם כאשר זה פחות מכזית הסתפק המשנה ברורה אם זה מאבד את ברכתו, כיון שהשמן נצרך רק כדי שלא ידבק ואולי זה לא נחשב בישול. למעשה ספק זה אינו רלוונטי כי כאן הפת יותר מכזית.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קסח סעי' י ומשנה ברורה שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד

    תודה על התשובה כבוד הרבנים.

    אז, אף שהלחם מאבד מצורתו לגמריי (אי אפשר לדעת שזה לחם) וגם מאבד מטעמו המקורי בתור לחם וספוג בשמן, בכל מיקרה ברכתו המוציא?
    אגב הם שמים שמן גם כדי שהלחם לא ידבק אבל *בעיקר* כדי שהלחם שיתקשה ויעשה כמן עוגה, כאשר הופכים את הסיר ואז הלחם מלמעלה והאורז מלמטה.

  2. לשון השולחן ערוך:
    שולחן ערוך אורח חיים הלכות בציעת הפת, סעודה, וברכת המזון סימן קסח סעיף י
    אם נתבשל, אם יש בהם כזית אף על פי שאין בו תואר לחם, מברך המוציא ובהמ"ז; ואם אין בהם כזית, אף על פי שנראה שיש בו תואר לחם, אינו מברך אלא בורא מיני מזונות וברכה אחת מעין שלש