הלכות ראש השנה שחל בשבת

שאלה:

בס"ד
שלום רב
1. כיצד מקבלים שבת וחג ביחד כשראש השנה חל בשבת קודש? האם שרים בכל מקרה שלום עליכם, אשת חיל, אזמר בשבחין?
2. בליל שבת שהוא ליל ראש השנה גם, עושים קודם קידוש, ואז המוציא לחם , ורק בסוף את סימני החג? ומותר עדיין לברך עליהם פרי העץ והאדמה?
3.החל מליל א' ראש השנה ועד מוצאי שמחת תורה , יש עניין לטבול את החלות רק בדבש במקום במלח?
4. מהו הסדר הנכון שבני אשכנז נוהגים לטעום מהסימנים? והאם לסדר יש משמעות?
5. הבנתי שפרי חדש שעליו מברכים שהחיינו, יכול להיות גם רימון. אבל זה אומר דאין אוכלים אותו ביום הראשון, האם זה בסדר הלכתית להימנע מאכילת רימון בא' תשרי רק כדי לברך עליו בליל ב'? או שעדיף לקנות פרי אחר לצורך "פרי חדש"? ואיזה פירות ניתן לקנות?
6. אני לא אוהבת דגים . בראש השנה יש עניין לאכול דגים. אני יכולה לצאת ידיי חובה בכך שאני טועמת טיפה מהראש של הדג? כלומר חתיכת בגודל של ציפורן?
7. השנה כשראש השנה חל בשבת, תוקעים רק ביום שני ?
8. אישה חייבת לשמוע תקיעות שופר לכן אפשר שתלך רק ביום השני לבית הכנסת כדי לצאת ידיי חובה?
9. השנה, תשליך עושים אחרי מנחה של היום השני של החג?
10. אני יכולה לקחת קערה שקופה מפלסטיק, למלא במים, לשים בשולחן בגינת הבית, ולומר את התשליך? והאם סבתי שתחיה תוכל גן לומר את התשליך על אותם המים ?
ומה עושים עם קערת המים הזו בחג? להכניס הבייתה ולשפוך לאסלה? או שלא כדאי להכניס את המים הללו לבית טיש לשפוך לקרקע? או שאסור לשפוך מים במכוון על הקרקע ביום טוב?
11. במוצאי שבת , היות ואני שומרת עד זמן רבינו תם, אני חייבת לחכות לרבינו תם, להתפלל ערבית עם 'ותודיענו' ומייד לאחר התפילה, להדליק נרות יום טוב שני בהעברת אש מנר נשמה שהודלק מערב שבת?
12. אישה שלא מתפללת ערבית, די לה לומר " ברוך המבדיל בין קודש לקודש" ללא שם ומלכות ומייד לעשות מלאכה המותרת ביום טוב?
13. בהבדלה+קידוש של מוצאי שבת קודש וכניסת יום טוב שני, יש להסתכל על נרות יום טוב שהדלקתי ? האם מקרבים ציפורניים לנר (הנרות אצלי בתוך כוסיות זכוכית לכן אין אפשרות לקרב ממש ללהבה).
14. במוצאי שבת וליל ב' דראש השנה אין בכלל מברכים על הבשמים ואין משלמים ברכה זו בכלל?
15. סעודה שלישית בשבת וראש השנה , מותר לערוך עד שעה עשירית בלבד? או אפשר להקל עד פלג מנחה?
16. ביום טוב שני של ראש השנה יש לערוך רק שתי סעודות פת? בלילה ובבוקר?
17. במוצאי יום טוב שני, עורכים הבדלה רק על היין וברכת המבדיל ?
סליחה על ריבוי השאלות. חשוב לי מאוד לקבל תשובות על השאלות הללו לכן אני שואלת.
שנה טובה , כתיבה וחתימה טובה!

תשובה:

שלום וברכה

1. את מדליקה נרות כמו בכל ערב שבת ומברכת להדליק נר של שבת ויום טוב.

2. אין הבדל בענין זה בין שבת לחג, בורא פרי אדמה יש לברך על משהו שאינו נאכל כחלק מעיקר סעודה, ולא על קציצת ירק וכדומה.

3. יש מנהגים שונים, יש שטובלים בדבש רק בראש השנה, ויש שגם בעשי"ת ויש שעד שמחת תורה.

4. המשמעות לסדר היא רק לגבי על מה לברך ראשון, ולפי דיני קדימה הרגילים, שבעת המינים ומה שהכי קרוב לתיבת ארץ בפסוק, למשל תמר קודם לרימון.

5. כדאי לקנות פרי אחר אם אפשר. לשהחיינו צריך פרי עונתי, ושלא אכלת ממנו עדיין השנה.

6. זה מספיק בהחלט.

7. נכון.

8. אשה לא חייבת בתקיעת שופר אבל נהגו לשמוע ומנהג זה מקיימים אותו כמו חיוב ממש. אני ממליץ ללכת לבית הכנסת גם ביום הראשון, ראש השנה זה יום מיוחד מאוד.

9. נכון.

10. אסור לשפוך על הקרקע ובכלל לא חייבים מים, העיקר לומר את התפילה.

11. כן.

12. נכון.

13. מסתכלים על הנרות ורצוי לקרב וליהנות מהם.

14. נכון.

15. לכתחילה עד שעה עשירית.

16. נכון.

17. נכון.

שנה טובה ומבורכת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם יורשה להשיב אחר המלך
    מסםיק להסתכל על הדג ואין עניין לאכול

    לגבי הימצאותה של האשה בבית כנסת בראש השנה זכור לימואיני יודע מקומו כעת ש ר אלה לופיאן אמר שהאשה ששומרת על הילדים בבית כדי שהבעל יתפלל שכרה עצום עד שהיא לא צריכה אץ מה שהבל זקוק לו בבית כנסת כדי לעורר רחמים
    משה כזה

  2. השואלת רווקה ואינה אם לילדים ובהתאם לכך נכתבה התשובה, ברור שהכל לפי הענין, והתפקיד הראשון של אם לילדים קטנים זה לדאוג לשמחתם ולרווחתם.