שטח העולם גמרא ומדע

שאלה:

שלום הרב!
למדתי מסכת תענית דף י עם הבן שלי והגענו לחישוב שטח העולם.
מצרים גודלה 400 על 400 פרסה והיא 1:60 מארץ כוש וארץ כוש היא 1:60 מכל העולם.
עשינו את החישוב יחד: (כאשר פרסה =3.8 ק"מ)
יצא לנו : שטח מצרים= 2,310,400
נכפיל פי 60 יצא לנו: 138,624,000 = גודלה של ארץ כוש.
נכפיל פי 60 יצא לנו: 8,317,440,000 = גודלו של העולם.
ואז ראינו שלפי המדע בכלל גודלו של העולם הוא: 510,100,000 קמ"ר.
איך זה מסתדר?

תשובה:

מן הסתם החישוב אז ובכלל כל ההתייחסות לא היתה להיקף כדור הארץ שהוא כלל לא היה בהשגתם, אלא לגבי השטח שהיה מיושב בזמנם [וגם שטח זה היה מיושב בדלילות יחס למוכר לנו היום.

מבחינתם העולם היה מקום בו דרכה כף רגלו של אדם, מה שמעבר לאוקיינוס וכדומה דומה מבחינה טכנית באותם ימים למה שבעינינו המאדים, ועוד פחות מכך…

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. אז לפי תשובתכם זה עוד יותר קשה. שהרי המידה הייתה צריכה להיות קטנה בהרבה ממה שחושב לעיל ומתחת למה שהמדע אומר. אז איך זה מסתדר?

  2. אינני בקי בהיסטוריה כדי לדעת אם אתה צודק, סך הכל אפריקה אסיה ואירופה היו מיושבים במידה רבה, ואגב יש עוד אפשרות, הרי ברור בגמרא שלא מדובר על מידות מדוייקות, אין הגיון שזה יהיה תמיד במכפלות כאלו, אלא רק המחשה של הפרשי היחס ביניהם.

  3. שאלה:
    האם קיים כלל בתורה שבעל פה,
    שאומר שהטבעיים מהסוג הזה,
    הינם בגדר נצחיים,
    ולא יעברו כל שינוי מכל סוג שהוא.
    לא שינוי טבעי ו/או על-טבעי/פלאי.
    ולא שינוי זמני/חולף ו/או קבוע/תמידי.

    למיטב ידיעתי, לא קיים כל כלל כזה בתורה,
    לגבי הטבעיים האלו.

    תודה.

  4. בהנחה שהכוונה של הגמרא היא כמו שאנחנו מבינים, אולי אפשר להסביר שמדובר פה על הארץ העליונה, כמו שיש ירושלים של מטה ויש ירושלים של מעלה, ארץ ישראל של מטה וארץ ישראל של מעלה, כנראה יש גם עולם שלם של מעלה עם מצרים של מעלה וכוש של מעלה שהוא הרבה יותר גדול. כנראה רוחני. ואולי זה כוונת הגמרא, על השורש למעלה.