לגבות מהלווה את העמלה שבגין ההלוואה

שאלה:

אני גר באר"י ויש לי חשבון בנק בארה"ב עם כרטיס כספומט שניתן למשוך דרכו הכסף שבחשבון כאן בארץ בשקלים, בקיזוז אחוז מסויים לעמלת הבנק, אני הלוויתי כסף בסכום מסויים לאדם א' בחו"ל וכשהגיע זמן הפרעון הכניס את כל הסכום לחשבוני בחו"ל אך במשיכתי את הכסף בארץ אני מקבל פחות וכנ"ל, השאלה היא על מי חל חובת העמלה ? שלא אצטרך להפסיד וגם שלא לקבל רבית ?

תשובה:

שלום וברכה,

כיון שהיה ברור שהוא מכניס את הכסף בחו"ל ואתה מושך את הכסף בא"י, והיה ברור שיהיה עמלה, מותר למלווה לגבות עמלה מהלווה ואין בכך איסור ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן לט סעיף יז מבואר שהלווה נותן שכר הסופר, מבואר בזה שלמרות שהשטר חוב הוא לטובת המלווה כדי שיהיה בידו ראיה על ההלוואה, מוטל על הלווה לשלם את הוצאת כתיבת השטר, ומכאן יש ללמוד שכל הוצאה שיש למלווה שבגין ההלוואה, מוטל על הלווה לשלם ואין בכך איסור ריבית.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. השאלה שלי היתה גם לאידך גיסא שגם אם נניח שאין כאן שאלה של ריבית האם הלווה חייב להשלים מחשבונו את העמלות אחר שכבר שילם לו כבר כל מה שקיבל

  2. אם זה הוצאה ברורה שאמורה להיות, מוטל על הלווה לשלם את ההוצאות כיון שהוציא עבורו וברור שהיה צריך להוציאם.