אונאה במכירת כתב יד של רב

שאלה:

השבוע במסגרת השיעורים של היכל המשפט דובר על מקרה שאדם רכש מחברו כתב יד של ר' חיים ולאחר זמן התברר שמאחר וזה מהתקופה האחרונה הרי שזה לא מר' חיים אלא מבנו, ומשכך רוצה הקונה לבטל המקח, אלא שהמוכר טוען כי מאחר וכך היה הדרך בתקופה האחרונה הרי שזהו כתב ידו של ר' חיים שזהו דרך כתיבתו בסוף ימיו ואם נימא שלא הרי שכל ההבטחות שפורסמו בשמו מקופת העיר וכיוצ"ב הרי שאנשים יתחרטו
מה דעת כבוד הרבנים בעניין.

תשובה:

שלום וברכה,

הבטחות של הרב זצ"ל שנכתבו על ידי בנו, ההבטחות קיימות והבן כתב בשם אביו, ולכן התורמים לא יכולים להתחרט. כמו כן כל המכתבים שנכתבו על ידו בנו של הרב, אין זה טעות אלא הוא העיד על החוו"ד של אביו. אולם במכירת כתב יד, מקפידים על הכתב והקונה רוצה את הכתב יד של הרב זצ"ל, ואילו היה יודע שהרב לא כתב בעצמו לא היה קונה, והערך של המכתב שונה בהרבה אם נכתב על ידי הרב או נכתב על ידי בנו שגילה את חוו"ד של הרב. ואחר שהתברר שהכתב יד לא נכתב על ידי הרב, המקח בטל.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על התשובה המהירה
    ומה לגבי אדם שתרם לאיזה מוסד תורני על סמך העובדה שר' חיים יחתום איתו על הסכם יששכר זבולון ולבסוף הוברר לו שהחתימה היא חתימה סרוקה באישורו. האם בכזה אופן יש בזה ביטול מקח או אונאה