גניזת פסולת בנין לאחר שיפוץ בית הכנסת

שאלה:

קירות בית הכנסת מצופים בפלטות עץ כבר עשרות שנים, ועתה הוחלט לפאר את בית הכנסת ולצפות הקירות בשיש חדש, איך צריך לנהוג למעשה בעצים הישנים.

תשובה:

שלום וברכה

האחרונים דנו בשאלה זו, כאשר סותרים בית כנסת באופן המותר, מה עושים עם כל הפסולת, האם היא חייבת גניזה. בשו"ת מהרי"ט ח"ב יו"ד סי' ד נראה שהחמיר בענין זה, וראה עוד שו"ת דברי מלכיאל ח"ה סי' יח, אמנם ראה תשורת שי סי' פא שנראה שהפסולת יוצאת לחולין, וכן נראה בשו"ת חתם סופר או"ח סי' לג שבעצם נעשה כאן כעין פדיון והקדושה חלה על אבני הבנין החדשות והישנות יוצאות לחולין, וכן נהגו לסמוך להקל, בפרט בבתי כנסת שלנו עשויים על תנאי, וראה בזה אשל אברהם תנינא סי' קנב, ומכל מקום ראוי לנסות למצוא לזה פינוי בדרך כבוד. אמנם ראה באשל אברהם שם, שמה שראוי עדיין לשימוש, נניח מפרקים משקוף וניתן להשתמש בו, ראוי לעשות זאת ולא לזורקו.