נטילת ידים שחרית

שאלה:

שלום וברכה
רציתי לשאול לגבי נטילת ידים שחרית שנוטלים פעם לפני בית הכסא ולאחר מכן לאחר בית הכסא עם ברכה למה לא חוששים לזה שכבר יצאתי חובת הנטילה בנטילה הראשונה ואז על מה אני מברך בנטילה השניה שהרי כבר יצאתי חובת המצוה
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

לדעת המשנה ברורה אותו הזכרת כאן, כיון שהברכה על נטילת ידים היא על אחת משתי הסובות, או כמו הרא"ש על הנקיות לתפילה, או כמו הרשב"א על שנעשה בריה חדשה, ולגמרי לא בגלל הסרת רוח רעה, ממילא ממה נפשך זה בסדר: לשיטת הרא"ש הנקיות כמובן מתבצעת אחרי השירותים ולא לפני, כי עצם הכניסה לשירותים מחייבת נטילה משום נקיות. ולשיטת הרשב"א בלאו הכי אין חובה להסמיך את הברכה לנטילה ואפשר לאומרה על סדר ברכות השחר. ולכן אין חשש.

אחד המעיינים כאן הביא שהגר"ע יוסף אכן היה חושש לכך והיה נכנס לבית הסא ללא נטילה, וכנראה נזהר שלא לגעת בנקביו, ורק אחר כך היה נוטל בברכה. אמנם כאמור דעת המשנה ברורה אינה כך, וגם על פי הזוהר אין להשתהות בנטילה ראשונה.

הצטרף לדיון

תגובה 1