נטילת ידיים בלילה / ברכות השחר למי שקם באמצע הלילה

שאלה:

אשמח לדעת את ההלכה בעניין נטילת ידיים כאשר אני קם באמצע הלילה (אני ספרדי).
1) אם אני ישן חצי שעה לפחות בלילה- וקם באמצע הלילה(לפעמים לא חוזר לישון עד הבוקר ולפעמים חוזר לישון באותו הלילה) , מה ההלכה? נוטלים ידיים בברכה או בלי ברכה?
2) ומה לגבי ברכות השחר וברכות התורה?

תשובה:

שלום וברכה

נטילת ידים בברכה תהיה רק סמוך לתפילה. במשנה ברורה בתחילת סימן ד דן, במי שהיה ער כל הלילה הוא שקם זמן רב לפני התפילה מתי יטול ידים בברכה, שהרי לשיטת הרא"ש טעם הנטילה בברכה היא משום חובת הנקיות לתפילת שחרית, ואם אתה עושה את זה זמן רב קודם ואחר כך תזדקק לנקות גופך שנית, נמצא שהברכה היתה בטלה, ולכן הוא מציע ליטול כשקמים ללא ברכה, וסמוך לתפילה ללכת לשירותים ואז ליטל בברכה.

ברכת אלוקי נשמה אף היא זמנה מחצות. וכך גם המעביר שינה ושאר ברכות השחר.

ברכות התורה מברך גם קודם חצות אם אין דעתו לחזור לישון.

מקורות:

ראה ביאור הלכה בתחילת סי' ד. כמו כן בתחילת הלילה שייך רק טעם הרא"ש לחיוב הנטילה – שידיו מטונפות, ולא שייך טעם הרשב"א של בריה חדשה, שהרי כתוב חדשים לבקרים וכו' ועדיין לא בוקר.

ראה קצות השולחן סימן ה סעיף ה, וכף החיים סי' מו ס"ק מט וסי' מז ס"ק כט.

ערוך השולחן סי' מז סעי' כג.