כוונת פסוק ראשון של קריאת שמע

שאלה:

שלום
אנחנו אומרים "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד" שאמרו השבטים ליעקב אע"ה.
כלפי מי יש אומרים את זה? שמע ישראל- אנחנו מדברים עם יעקב אע"ה?
ואם מדברים עם הקב"ה- מדוע לא אומרים בלשון נוכח "ה' אלוקינו אותה אחד"?
אשמח לדעת אם יש ספר שמסביר את זה
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

הכוונה הפשוטה של קריאת שמע אינה מתייחסת ליעקב אבינו, אלא "שמע והבן ישראל", כלומר אנחנו עם ישראל היהודים. כך מבואר ברבינו מיוחס ריקאנטי וספורנו ועוד מפרשים בביאור הפסוק הזה בתחילת פרק ו מספר דברים. זו הכרזה על ההפנה והאמונה שלנו כי ה' שהוא היה הווה ויהיה הוא אלוקינו – תקיף ובעל יכולת ובעל כל הכוחות כולם, והוא – ה' – שהוא היה הווה ויהיה – אחד, המציאות היחידה בכל העולמות, בד' רוחות השמים ובז' רקיעים. הוא המציאות היחידה המוכרחת ואנחנו כולם ברואים שכל מציאותנו אינה הכרחית והיא תלויה בכל רגע בחסדו יתברך המקיימנו ומחיינו.

ומכאן נבוא לאמירת ברוך שם, המעידה שלא רק מבחינת מציאותו הוא אחד, אלא שגם הוא מנהיג לבדו את כל העולמות והוא מנווט ובעל כח שלהם, ואנחנו מתפללים שיתגדל ויתעלה שמו ויתפרסם בעולמות כולם.

הצטרף לדיון

תגובה 1